Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

DOCUMENT | Elevii de clasa a V-a nu vor mai primi deloc burse de merit

Publicat de: Euronews

Elevii de clasa a V-a nu vor mai primi deloc burse de merit, conform unui nou ordin de ministru publicat pe data 7 septembrie 2022. Schimbarea nu a fost anunțată de autorități în prealabil.

Potrivit ordinului nr.5.379, recent publicat, elevii din clasa a V-a care îndeplineau condițiile și primeau până acum bursă de merit în semestrul al II-lea, bazat pe noua structură organizată pe module, nu vor mai primi deloc acestă compensație. Bursele de studiu însă, nu vor fi retrase elevilor din primul an de gimnaziu.

Bursele de merit for fi acordate elevilor din clasele VI-XII, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele categorii:

  • au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;
  • au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior pentru elevii din clasa a IX-a;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului ocazional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Schimbare și în acordarea burselor de performanță

Ordinul vine și cu o schimbare a burselor de performanță pentru elevii din școlile particulare. Elevii trebuie să se încadreze în cel puțin una dintre următoarele criterii:

  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Bursele de performanță nu se acordă în baza unei cereri, ci la propunerea dirigintelui și sunt acordate pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele.

Documentul integral poate fi citit mai jos.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE