Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Economia crește sub guvernarea PSD: dividende de peste 12 miliarde de lei plătite de companii listate la Bursă

DISCLAIMER: Acest articol este plătit și provine integral dintr-o sursă de comunicare externă. Euronews România pune la dispoziție spații de comunicare, în timpul campaniei electorale, în condiițile prevăzute de lege.

Echipa editorială Euronews România nu este implicată în niciun mod în realizarea acestui tip de articol și în verificarea acurateții informațiilor prezentate. Autorii își asumă responsabilitatea pentru întregul conținut.

Creșterea economiei sub guvernarea PSD se reflectă și în rezultatele pozitive ale marilor agenți economici listați la Bursa de Valori București. Doar companii precum Hidroelectrica, Petrom, Banca Transilvania, Nuclearelectrica vor plăti în luna iunie dividende în valoare de aproximativ 12 miliarde de lei din profiturile realizate în anul 2023. Cum majoritatea banilor se întorc în economie, se creează premisele ca luna iunie să devină una dintre cele mai bune pentru economia românească.

Potrivit datelor din piață, o parte din companiile din structura indicelui bursier principal BET vor plăti dividende peste 12 miliarde de lei. Aproximativ jumătate din sumă revine statului român, care este acționar majoritar sau minoritar la aceste companii. Spre exemplu, doar de la Hidroelectrica, statul va avea de încasat 5 miliarde de lei.

Fondurile suplimentare se vor întoarce în economie prin susținerea programului de investiții, asumat de Guvernul condus de Marcel Ciolacu și principal motor al creșterii economice.

Această politică de reinvestire a dividendelor este o practică pe care și ceilalți investitori au aratat-o, precum fonduri de pensii private, fonduri mutuale, retail sau alţi acţionari. Iar acest lucru, susțin specialiștii din piața bursieră, se va reflecta în creșterea pieței.

„Istoric vorbind, dividendele alocate de către companii s-au întors în piaţă şi am asistat la un buying pressure pe parcursul lunii iunie. De exemplu, în 2023, indicele BET a săltat cu 4-5%“, spune Alexandru Dobre, director finanţe corporative la TradeVille. Opinia sa, dar și a celorlalți brokeri, este că anul acesta avansul pieței poate să fie chiar mai mare, în condiţiile în care valoarea totală a dividendelor plătite este mai mare ca în anii precedenţi.

Miercuri, 5 iunie, Petrom a distribuit dividende de 2,6 miliarde de lei. Dividendul brut distribuit este de 0,0413 lei, echivalentul unui randament de  6%. Pe 6 iunie urmează BRD, Sphera şi Aquila. Apoi, Banca Transilvania, pe 26 iunie, în timp ce  Hidroelectrica va distribui pe 28 iunie dividendul brut de 13,99 lei care la preţurile curente de tranzacţionare înseamnă un randament de 10,4%.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Campanie Electorala: Partidul Social Democrat - Alianta PSD-PNL

Cod Mandatar Financiar Coordonator 41240002

PRECIZARE: Euronews România își rezervă dreptul de a refuza comunicări care conțin atacuri la persoană, acuzații ori încălcări ale drepturilor garantate de Constituție pentru toți cetățenii României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE