Dronele subacvatice Sea Fox din dotarea vânătorului de mine, cea mai nouă navă din flota militară românească au fost testate cu succes în adâncuri.
Echipamentele submarine fără pilot, manevrate prin telecomandă pot distruge minele marine de la distanță fără a pune în pericol echipajele.
Pentru operarea tehnologiei, cei 40 de membrii ai echipajului s-au antrenat mai bine de 3 luni cu specialiști din cadrul marinei regale britanice în flota căreia nava de luptă a făcut parte până în anul 2022.
Utilizat în misiuni de recunoaștere, supraveghere, detectare și distrugere a minelor marine dar și în lupta antisubmarine, sistemul cu drone Sea Fox poate opera în medii periculoase fără a pune în pericol viețile militarilor.
„Este telecomandata. Are un cablu, o fibră optică de 1.500 de metri ghidată prin apă, legată de navă, după ce se identifică obiectul ca fiind mină aceasta se întoarce înapoi acasă iar după această acțiune, se folosește o altă dronă de neutralizare pe care o trimitem în vecinătatea obiectului iar la cotact această dronă cu explozibil să se detoneze, se autodistruge.”, a declarat Denis Giubernea – comandantul vânătorului de mine „Sublocotenent Ion Ghiculescu”.
Ce înseamnă Sea Fox
„Vânătorul” este singura navă din dotarea Flotei Militare Române care are la bord acest sistem performant. Sea Fox înseamnă poractic drone telecomandate care pot scoate din ecuație echipajul uman, adică scafandrii EOD pe care i-am văzut până acum în situațiile periculoase pe mare în netrutalizarea minelor marine care au tot apărut în zona de competență a Forțelor Navale Române de când a început războiul din Ucraina.
150 de mine marine au fost descoperite plutind în derive în Marea Neagră odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, 6 dintre ele, în apele teritoriale românești. Iar pericolul rămâne constant.
„Atât Ucraina a executat minare defensive, federația rusă ofensivă, nu putem cunoaște numărul lor cu exactitate dar pot fi mine care pot ajunge în derivă și implicit riscul devine din ce in ce mai mare dar și noi suntem în alertă maximă și executarea oricărei misiuni.”, a adăugat Giubernea.
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” este primul dintre cele două vânătoare cumpărate de la Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord cu 150 de milioane de euro. Capabilitățile de la bord sunt acum parte importantă în grupul pentru menținerea siguranței traficul maritim în Marea Neagră alături de Forțele Navale din Turcia și Bulgaria.
Vânătorul de Mine „Ion Ghiculescu” este singura navă de luptă achiziționată de armata română pentru Forțele Navale în ultimele decenii. Recent, CSAT a aprobat achiziționarea unei corvete ușoare moderne. Ar fi prima navă din dotarea flotei militare românești, din ultimii 40 de ani.