Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Droguri transportate în containere cu banane. O treime dintre substanțele ajunse în Europa în 2021 proveneau din Ecuador

Cartelurile de droguri exploatează din plin industria bananelor din Ecuador pentru a transporta cocaină. În ultimele luni, în Spania și Olanda au fost descoperite capturi impresionante de substanțe interzise ascunse în containere cu fructe. Producătorii locali sunt nevoiți să angajeze firme care să păzească marfa pentru a nu deveni fără voie complici ai traficanților.

Ecuador este cel mai mare exportator de banane din lume. Numai că în ultima vreme bananele sunt însoțite de un nedorit supliment. Producătorii spun că fructele sunt ambalate pe plantații, apoi trimise în port. Drumul poate dura și câteva săptămâni, timp în care traficanții de droguri își strecoară marfa în containerele cu banane. În 2021, aproape o treime din cocaina confiscată în Europa Centrală și de Vest a venit din Ecuador, a arătat un raport al Națiunilor Unite. 

Jose Hidalgo, directorul executiv al Asociației Exportatorilor de Banane din Ecuador: ”Producătorii investesc și câte 200 de dolari per container pentru monitorizare, sunt cheltuieli pentru securitate, pentru gărzi înarmate, pentru alte gărzi înarmate. Nu o fac doar pentru a evita ca drogurile să fie strecurate prin containerele încărcate cu banane, dar și pentru siguranța angajaților, a proprietarilor de ferme.”

Luna trecută, autoritățile spaniole au anunțat o captură de aproape 10 tone de droguri ascunse în containere cu banane aduse din Ecuador. Recent, nouă tone de cocaină au fost transportate în aceleași condiții și în Olanda.

Beatriz Garcia Nice, expert Latin American Program Wilson Center: ”În primul rând, de multe ori, controalele care se fac la granițele cu vecinul din nord, Columbia și cel din sud, Peru sunt prea indulgente. Cu aceste verificări, nu este dificil să treci peste graniță anumite mărfuri. A apărut și o concurență pentru controlarea rutelor de transport. Asta a dus violența la nivelul la care este acum.” 

În ultimii ani, rata criminalității a crescut constant în Ecuador, țară considerată anterior o oază de liniște pentru turiști. La începutul lunii trecute, un candidat la alegerile prezidențiale a fost asasinat chiar în timpul unui eveniment electoral. Înainte de a fi omorât, politicianul a povestit că a fost amenințat de mai mulți traficanți de droguri. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE