Uniunea Europeană pregătește o decizie fără precedent în lupta cu dezinformările de pe rețelele de socializare. În acest sens, TikTok ar urma să fie amendat cu un procent din cifra de afaceri, după „cazul Georgescu”.
O spune europarlamentarul Nicu Ștefănuță, care este și vicepreședinte al Parlamentului European.
TikTok ar putea să fie amendat în Uniunea Europeană
Nicu Ștefănuță, europarlamentar și vicepreședinte al Parlamentului European: „Comisia Europeană s-a sesizat din oficiu pentru a investiga TikTok în decembrie. Am întrebat-o pe comisara Virkkunen unde se găsește cu investigația TikTok și a spus că va prezenta rezultatele în aprilie, deci înainte de a avea loc alegerile din România. Dar și rezultatele preliminare pe care Comisia le-a prezentat deja cuprindeau mii de conturi false din Turcia și așa mai departe.
Indicii care arată faptul că vor exista consecințe pentru compania TikTok. Sunt dublate în acest argument și de ceea ce a decis ANCOM astăzi. Înțeleg că se fac demersuri și acolo pe o resricționare a platformei în următoarea perioadă. Nu vreau să comentez mai departe pentru că nu cunosc exact intențiile, însă este clar că investigația asupraTikTok merge mai departe și se poate lăsa cu consecințe cum ar fi penalități din cifra de afaceri".
Totul a pornit de la campania pe care și-a făcut-o Călin Georgescu pe această platformă, anul trecut, înainte de alegerile prezidențiale. Ancheta declanșată de Parlamentul European este pe final, dar deja s-au găsit dovezi pentru amendare.
Conform spuselor lui Nicu Ștefănuță, amenda poate merge până la cel mult 6% din cifra de afaceri pe teritoriul UE. El susține că, în concluziile anchetei se vor regăsi, printre altele, 4.000 de conturi fake deschise în Turcia.
În plus, pe plan intern, în dosarul mare privind campania lui Călin Georgescu, Parchetul General a cerut informații din Turcia. Există diverse dovezi că anumite conturi false au fost create de ferme de troli care au servere în Turcia și care sunt legate de e-mailuri rusești.
Anul trecut, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a cerut TikTok să dea jos clipurile lui Georgescu, pe finalul campaniei. O parte din ele au fost șterse.
Reacția TikTok
„Am protejat integritatea platformei noastre în peste 150 de alegeri la nivel global și continuăm să abordăm proactiv aceste provocări comune la nivelul întregii industrii. TikTok a transmis Comisiei Europene informații detaliate privind aceste eforturi și am detaliat transparent și public acțiunile noastre solide.
Nu acceptăm reclamele politice plătite, eliminăm proactiv conținutul care încalcă regulile noastre privind dezinformarea, hărțuirea și discursul care instigă la ură, și vom continua să colaborăm cu Comisia Europeană, precum și cu autoritățile regionale și naționale pentru a răspunde solicitărilor și a discuta preocupările.”, răspunde TikTok