Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre statele UE care au donat Ucrainei echipamente militare de 600 de milioane de euro

România se numără printre statele membre ale Uniunii Europene, care au donat echipamente militare Ucrainei, încă din a patra zi de război.

Donațiile în valoare totală de aproape 600 milioane euro au fost făcute în perioada 27 februarie – 11 martie, potrivit unui document al Ministerului Apărării Naționale.

În urma solicitărilor venite din partea Consiliul Uniunii Europene privind sprijinul armatei ucrainene, mai multe state au luat măsuri concrete pentru a oferi ajutorul necesar. Prin urmare, regimul de la Kiev a primit echipamente pentru apărare, atât letale, cât și non-letale.

"Prin documentul (...) din 9 iunie 2022, validat de Comitetul EPF, la data de 10 iunie 2022 s-au stabilit sumele aferente primei tranșe, care vor fi rambursate parțial în perioada 2022-2027, România fiind printre cele 10 state membre UE care vor primi rambursare în anul curent. Deoarece sumele totale solicitate de toate statele membre UE care au donat echipamente până la data de 11 martie 2022 depășesc suma agreată la nivel UE pentru prima tranșă (596 milioane euro comparativ cu bugetul de 500 milioane euro), s-a agreat de către Comitetul EPF rambursarea parțială a sumelor solicitate (printr-o scădere proporțională a sumelor solicitate", se arată în document, potrivit Profit.ro.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/oficial-romania-a-donat-echipamente-militare-ucrainei-din-a-patra-zi-de-razboi-costuri-rambursate-partial-de-ue-total-european-600-milioane-euro-in-2-saptamani-20821434

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Pe 10 martie, țara noastră a solicitat, printr-o procedură ad-hoc, rambursarea costurilor donațiilor. Așadar, din valoarea totală solicitată de România pentru rambursare, a fost validată doar suma pentru echipamentele considerate prioritate I, iar plata urmează să fie făcută anul acesta.

Guvernul român a anunțat pe 27 februarie că a oferit ajutor militar Ucrainei în valoare de 3 milioane de euro, constand în muniție, echipament militar, combustibil, alimente și medicamente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE