Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi, înaintea începerii summitului european la Bruxelles, că „Europa a pierdut mult timp, dar totul se poate schimba astăzi” și a pledat pentru „reluarea cursei înarmării” în fața Rusiei, susținând că Europa poate să câștige această confruntare, relatează agențiile Reuters și EFE.
„Europa trebuie să accepte această provocare, această cursă a înarmării. Și trebuie să o câștige', a indicat premierul liberal polonez, vorbind în fața presei la sosirea la summitul UE.
„Europa ca un întreg este cu adevărat capabilă să câștige orice confruntare militară, financiară sau economică cu Rusia. Noi suntem pur și simplu mai puternici”, a mai susținut Donald Tusk.
În opinia sa, aliații europeni se confruntă cu o „cursă a înarmării inițiată de Rusia” și a susținut că în Europa „toți sunt hotărâți să accepte această provocare”.
„Sunt convins că Rusia va pierde această cursă, la fel cum Uniunea Sovietică a pierdut o cursă a înarmării similară în urmă cu 40 de ani. Și aceasta este în plus singura modalitate de a evita un conflict pe scară mai largă”, crede Donald Tusk.
El a mai estimat că summitul de astăzi al UE putea marca un punct de cotitură prin deciziile care urmează să fie adoptate, având în vedere 'atât propunerea Comisiei Europene de a mobiliza până la 800 de miliarde de euro (pentru înarmare), cât și determinarea tuturor interlocutorilor'.
Cât despre relațiile complicate cu SUA după revenirea lui Donald Trump la putere, premierul polonez a spus că „trebuie să ne asumăm mult mai multă responsabilitate pentru securitatea noastră”, dar a amintit că „acest lucru nu înseamnă că trebuie să ignorăm necesitatea unei alianțe cu Statele Unite”.
„Astăzi, Statele Unite sunt un partener mai exigent și mai dificil, dar înarmându-ne ar trebui să îmbunătățim aceste relații”, a estimat Tusk, referindu-se la cererea lui Trump ca membrii europeni ai NATO să-și crească bugetele Apărării la 5% din PIB, idee considerată nerealistă și nesustenabilă economic de majoritatea europenilor, cu excepția unor țări precum Polonia și cele trei state baltice foste republici sovietice care se tem în continuare de Rusia.