Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Tusk avertizează că situaţia frontului în Ucraina a devenit critică. Săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului"

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de invazia rusă, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot, transmite agenţia EFE.

El a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Varşovia de la summitul european desfăşurat la Bruxelles. Concluziile acestui summit cuprind o dispoziţie prin care statelor UE li se solicită "să ia măsuri pentru a garanta securitatea spaţiului aerian ucrainean", a menţionat Tusk.

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene cu bombe ghidate asupra poziţiilor ucrainene pe linia frontului, iar în spatele frontului bombardamentele asupra centralelor electrice, distrugând inclusiv o mare termocentrală în apropiere de Kiev, astfel că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent noi sisteme antiaeriene, în special sisteme Patriot, dar şi noi rachete pentru a completa muniţia consumată prin folosirea lansatoarelor deja primite.

Germania a anunţat că va oferi Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot

Germania a anunţat că va oferi Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, dar premierul polonez a subliniat că şi alte state trebuie să contribuie la această iniţiativă, la care Polonia însă nu poate participa. "Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment", a explicat Donald Tusk. "Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (...), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti", a argumentat premierul polonez.

Pe de altă parte, Tusk a estimat că "încă există un semn de întrebare asupra ajutorului de 60 de miliarde de dolari pe care americanii ar trebui să-l aprobe în zilele următoare pentru a sprijini Ucraina", referire la proiectul de lege ce ar urma să fie votat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor a SUA şi care prevede un ajutor militar şi financiar pentru Kiev de 60,84 de miliarde de dolari. Cerut de preşedintele democrat Joe Biden încă de anul trecut, într-un pachet comun ce includea şi asistenţa pentru Israel şi Taiwan, acest ajutor a fost până în prezent blocat de republicani în urme unei dispute de politică internă cu democraţii privind migraţia.

În cele din urmă, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, republicanul Mike Johnson, cel care a blocat proiectul cerut de Biden prin refuzul de a-l supune votului Camerei, după ce proiectul trecuse în februarie de votul Senatului, a prezentat miercuri un pachet legislativ de ajutor extern în valoare de circa 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, după trei zile de presiuni exercitate asupra sa în urma atacului Iranului asupra Israelului.

Resursele armatei ucrainene, pe terminate

Oprirea ajutorului militar american în urma blocajului din Congresul SUA a diminuat resursele de muniţii ale armatei ucrainene. Atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, au recunoscut săptămâna aceasta că situaţia trupelor ucrainene s-a deteriorat pe frontul de est, în parte ca urmare a superiorităţii artileriei ruse.

Preşedintele Zelenski a vizitat vineri, în regiunea Doneţk unităţile angajate în apărarea oraşului Ceasov Iar, pe care trupele ruse încearcă să-l ocupe, obiectivul Moscovei fiind ca acest lucru să se întâmple înainte de 9 mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE