Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Donald Trump, în Scoția pentru o scurtă vizită la terenurile sale de golf. Cu ce probleme se confruntă fostul președinte SUA

În timp ce Donald Trump se confruntă cu acțiuni în justiție și cu adversari în alegerile primare prezidențiale în SUA, el a sosit în Marea Britanie pentru prima sa vizită din 2019, o excursie la controversatul său teren de golf din Aberdeenshire, Scoția.

Fostul președinte SUA, care are rădăcini de familie din Lewis, o insulă în largul coastei de nord-vest a Scoţiei, deţine două terenuri de golf în Scoţia - unul la nord de Aberdeen şi complexul Turnberry la sud de Glasgow - şi complexul de golf Doonbeg din Irlanda.

Trump, care şi-a lansat în noiembrie candidatura pentru alegerile prezidenţiale din 2024 din SUA, a spus că face această vizită pentru a "vedea" şi "inspecta" proprietăţile pe care le deţine în Scoţia şi Irlanda.

"Mă voi întâlni cu mulţi prieteni minunaţi şi voi tăia panglica pentru un teren de golf nou şi spectaculos la Aberdeen. Abia aştept", a scris duminică seară Trump, în vârstă de 76 de ani, pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.

Vizita survine la câteva săptămâni după ce Trump a fost inculpat pentru 34 de capete de acuzare la New York într-un caz în care este suspectat că a plătit 130.000 de dolari pentru a cumpăra tăcerea unei vedete de filme pentru adulți în timpul campaniei sale electorale din 2016.

Prima oprire a lui Trump va fi ”Trump International Golf Link”s din Menie, o stațiune care a fost un magnet pentru probleme încă de înainte de a fi construită. Procesul de autorizare de planificare care a aprobat în cele din urmă construcția proiectului rămâne profund controversat, la fel și presupusul rol al personalităților guvernamentale scoțiane de atunci în asigurarea investiției lui Trump.

Cu ce probleme se confruntă acum Donald Trump

Trump vizitează Scoția într-o perioadă periculoasă. După ce a fost trimis în judecată în cazul Stormy Daniels, el se confruntă cu posibilitatea a cel puțin unui alt rechizitoriu penal în această vară, sub forma unei investigații privind interferența electorală în comitatul Fulton, Georgia.

Între timp, fostul său vicepreședinte, Mike Pence, a depus săptămâna trecută mărturie în fața unui mare juriu care investighează rolul lui Trump în incitarea atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA. Fostul președinte nu a reușit să blocheze mărturia lui Pence pe baza unor ”chestiuni” legale dubioase.

În ciuda acestor probleme, Trump candidează pentru un alt mandat la alegerile din 2024. El se confruntă până acum cu o serie de oponenți principali declarați, inclusiv fostul său ambasador la ONU, Nikki Haley.

Guvernatorul Floridei Ron DeSantis, considerat în general cel mai puternic potențial contestatar al său, a vizitat el însuși Marea Britanie în ultima săptămână pentru întâlniri cu miniștrii guvernamentali și liderii de afaceri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE