Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dolarul valorează aproape cât euro. Moneda unică, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani

Doar 10 bani mai despart dolarul de euro, potrivit cursului de schimb valutar anunțat în urmă cu puțin timp de Banca Națională a României. Moneda americană se apropie de paritate cu euro.

Rata de schimb are efecte asupra a tot ceea ce înseamnă comerț și conexiuni între cele două continente, de la petrol, care este cumpărat în dolari americani, până la vacanțe.

Posibilitatea ca dolarul american și moneda unică europeană să valoreze la fel este tot mai aproape de realitate. Diferența dintre dolar și euro este mai mică de doi cenți. Acum un an, această diferență depășea 10 cenți.

Dolarul și-a consolidat poziția după ce Rezerva Federală Americană a crescut dobânzile, spre deosebire de majoritatea băncilor centrale sau mai repede decât acestea. Aceasta a fost strategia americană de a combate inflația, cu riscul ca cetățenii americani să plătească dobânzi mai mari. Investitorii cred că Banca Centrală Europeană va apela la aceeași soluție pentru a nu intra în recesiune.

Euro a pierdut cam 10%, de la începutul anului, și 13 procente în ultimele 12 luni. Analiștii nu au motive să creadă că moneda unică europeană își va reveni prea curând. Principala problemă, atunci când vorbim despre o monedă slabă este legată de plată pentru energie. În cele mai multe dintre situații, plățile pentru energie se fac în dolari, mai ales atunci când vorbim despre petrol. Euro nu pierde teren doar în raportul cu dolarul, dar și în raport cu francul elvețian și yenul japonez. În ceea ce privește francul elvețian, moneda unică atinge cel mai jos nivel, din 2015 încoace.

Ce spun specialiștii în economie?

„Din punct de vedere al inflației, fenomenul acesta nu se va încheia în curând. În ceea ce privește dinamica economică, suntem și noi afectați de criza energetică din regiune și suntem și interdependenți de marile economii ale lumii, care sunt principalii noștri parteneri comerciali și principalii investitori în economia României. Dacă marile economii vor înregistra recesiune, probabil că acest lucru se va întâmpla și-n România”, spune Bogdan Glăvan, profesor de economie.

BNR a majorat dobânda cheie  - o măsură pentru a scăpa de inflație

„Era nevoie de această măsură mai din timp. Pentru că inflația nu poate fi oprită decât prin stoparea politicii banilor artificial de ieftini, prin stoparea politicilor de dobânzi real negative. Și cu cât o țară insistă în avea mai mult timp dobânzi real negative, care pedepsesc economisirea, care pedepsesc acumulări de capital, cu atât este mai predispusă la inflație. Măsura BNR vine în această idee a stimulării cetățenilor, a firmelor și a Guvernului să cheltuiască mai chibzuit, să nu se mai îndatoreze pentru orice fel de proiecte și să stopeze cheltuielile mai puțin eficiente. Aceste lucruri ne pot scăpa de inflație”.

Unde se va ajunge cu dobânda de politică monetară?

„Este în funcție de ce se va întâmpla cu rata inflației. Probabil viteza maximă a inflației va fi atinsă în toamnă. Asta înseamnă că rata inflației va depăși 15% pe an, prin urmare și BNR va mai proceda la creșteri ale dobânzii de politică monetară și dobânzile de la bănci și cele la care se împrumută Guvernul vor crește în continuare. Este posibil să atingem nivelul de 7%, probabil, în finalul anului sau începutul anului viitor”, a mai spus Bogdan Glăvan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE