Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doi din cinci părinți nu se întorc acasă de Sărbători. Peste 70.000 de copii români au părinți care lucrează în străinătate

Publicat de: Maia Bondici

Sărbătorile înseamnă pentru mulți dintre noi să fim împreună cu cei dragi, însă în România doi din cinci părinți care lucrează peste hotare nu se întorc acasă în acest Crăciun.

70.000 de copii români au părinți care muncesc în străinătate

Datele oficiale arată că mai bine de 70.000 de copii români au părinți care muncesc în străinătate, dar specialiștii spun că numărul real este mult mai mare de atât.

Mario are opt ani și nu și-a mai văzut mama din septembrie. Nu o va vedea nici de acest Crăciun.

Mario a rămas în grija bunicii de când avea trei ani și jumătate. Mama lui a plecat să muncească la Londra și nu a putut să-l ia cu ea, pentru că lucra în ture de zi sau noapte.

Mario: „Mami m-a crescut patru ani și mamaia patru ani și 12 luni, deci cinci ani o să mă crească acum.”

Anca Stamin, Salvați Copiii: „Este o situație dificilă, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere al școlii și al socializării. Este o perioadă dificilă și pentru cei care rămân să îngrijească copiii, pentru că de cele mai multe ori sunt bunici în vârstă.”

Bunica lui Mario, Emilia, are 59 de ani. În fiecare zi îl duce la școală, după care merge la serviciu. Mai are câțiva ani până la pensie și nu vrea să renunțe la locul de muncă din piață. Nu îi este ușor, mai ales când este frig afară.

Emilia: „Greu, greu. E foarte greu. Asta-i situația, n-avem ce face.”

Cei 300, 400 de euro trimiși lunar de fiica ei în fiecare lună nu le sunt suficienți, dar Emilia spune că în țară le-ar fi fost tuturor și mai greu.

Emilia: „Îmi spunea că intră în cameră și plângea: „Cum să mă descurc? În care parte s-o iau? Mi-era dor și de copii”. Da, acum s-a obișnuit. Vine foarte rar. Prima dată n-a venit trei ani acasă.”

Mario s-a obișnuit deja doar cu bunica și nu este singurul nepot pe care l-a crescut. Emilia a avut grijă și de fratele lui, Florin. De la 18 ani, acesta a plecat sa muncească alături de mama lui, în Londra.

Specialiștii spun că este cel mai bine ca părinții să amâne decizia plecării până când copilul împlinește șapte ani

Specialiștii spun că este cel mai bine ca părinții să amâne decizia plecării până când copilul împlinește șapte ani și poate să înțeleagă mai bine motivele.

Anca Stamin, Salvați Copiii: „Majoritatea părinților pleacă fără să îi anunțe pe copii sau îi anunță cu foarte puțin timp înainte. Este important ca cei mici să știe când vor pleca părinții, cât timp vor sta, când se vor întoarce, cât de des vor comunica.”

Emilia: „Noi vorbim mereu pe cameră, o zi da, o zi ba. El nu prea vrea să vorbească cu maică-sa că-l mai ceartă că nu scrie, că nu citește, că nu mă ascultă.”

Mama lui Mario nu vine acasă anul acesta, de Crăciun. A fost deja în septembrie, iar biletele sunt mult prea scumpe.

În România nu este cunoscut numărul exact de părinți care muncesc în străinătate. Ultimele statistici arată că aproximativ 74.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, dar Mario este optimist. Chiar dacă părinții lui nu vin acasă de Sărbători, Moș Crăciun tot va veni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE