Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul acesta se întorc acasă mai puțin români din străinătate decât înaintea pandemiei de coronavirus

Suntem deja în Ajunul Crăciunului și mulți români îi așteaptă pe cei dragi să se întoarcă din străinătate. Conform datelor oficiale, anul acesta se întorc acasă mai puțini conaționali decât înaintea pandemiei de Covid-19.

Românii care lucrează în străinătate continuă să sosească și sâmbătă acasă, chiar în Ajunul Crăciunului. Euronews România a stat de vorbă cu mai mulți români veniți din toate colțurile lumii și toți au spus că, deși a fost un an dificil și le-a fost greu să stea departe de familie atât timp, se bucură foarte mult de zilele petrecute la finalul anului alături de familie.

În ultima săptămână au aterizat pe Aeroportul Henri Coandă 106.000 de pasageri străini

Conform datelor oficiale, în ultima săptămână au aterizat pe Aeroportul Henri Coandă 106.000 de pasageri străini. Numărul acestora este mai mare față de anul trecut, însă mai mic față de 2019, înainte de startul pandemiei de coronavirus.

Românii vin din toate colțurile lumii pentru a petrece Crăciunul alături de familie. Doi soți lucrează de șase ani în Senegal și se bucură din plin să revină în țară cu ocazia Sărbătorilor.

Român întors din străinătate: „Ne este greu, dar asta ne umple sufletul, când venim de Sărbători acasă. Muncim un an de zile să venim să stăm cu ei acasă de Sărbători.”

Lavinia trăiește la Londra și încearcă să-și viziteze familia la fiecare șase luni.

Româncă întoarsă din străinătate: „Ne-am obișnuit. De atâția ani, crede-mă că ne-am obișnuit. De zece ani suntem plecați.”

Român întors din străinătate: „Comparativ cu aici, da, e ok, cu toate că familia e aici, iar noi suntem acolo. Importanți sunt banii. Dacă aveam și noi aici banii de acolo era ok.”

Ștefan are 52 de ani și a plecat din România în anul 2005. Nu a fost mereu acasă de Sărbători, dar de această dată va petrece trei săptămâni alături de familie.

Român întors din străinătate: „Vin destul de rar de Sărbători. Mă simt foarte bine că iarna asta am reușit să vin acasă și să stau cu familia.”

Român întors din străinătate: „Momentan lucrez în Arabia Saudită. Este destul de dificil, însă reușesc să vin la trei, patru luni acasă și să repar situația.”

Anamaria a plecat în urmă cu 15 ani din Galați și acum s-a stabilit în Elveția, unde și-a întemeiat o familie.

Româncă întoarsă din străinătate: „Suntem foarte bucuroși. Vin cu copiii mei după foarte mult timp, să-și vadă bunicii. Ne ducem la munte, la Sinaia, vrem să petrecem cinci zile minunate. Vă urăm Sărbători fericite la toți.”

Doi din cinci români care lucrează în străinătate nu se vor întoarce acasă pentru aceste Sărbători

Liz s-a născut în Australia, dar în urmă cu câțiva ani a aterizat în România și nu a mai vrut să plece.

Româncă întoarsă in străinătate: „Acum mă întorc de la Adelaide, mi-a luat o zi și jumătate să ajung aici, poate chiar două zile. Am pierdut noțiunea timpului. A meritat fiecare minut, pentru că voi fi alături de familie. Și voi fi aici, în frumosul București, sper să avem parte și de zăpadă. Aici pot să simt spiritul Crăciunului, în Australia e foarte cald acum.”

Ultimele date ne arată că doi din cinci români care lucrează în străinătate nu se vor întoarce acasă pentru aceste Sărbători. De asemenea, la ora actuală, în România, există circa 70.000 de copii care au cel puțin un părinte plecat la muncă peste hotare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE