Iranul folosește „bande de infractori pentru a comite asasinate în străinătate”, potrivit unor rapoarte ale agențiilor de informații, care fac referire și la documente judiciare din Tucia și SUA, citate de BBC. În acele documente se arată că existată „o creștere accentuată a comploturilor regimului iranian” în ceea ce privește diverse acțiuni, precum răpiri sau asasinare a disidenților, jurnaliștilor și adversarilor politici care „trăiesc în străinătate”.
Aceste tentative s-au intensificat dramatic din 2022, printre presupusele ținte numărându-se chiar și președintele SUA, Donald Trump.
În Marea Britanie, poliția interoghează acum „un număr de iranieni” arestați la începutul acestei luni, sub suspiciunea de planificare a unui atac terorist, iar ținta ar fi fost ambasada israeliană din Londra.
Acuzațiile sunt respinse de regimul iranian.
Iranul a angajat „bande criminale pentru asasinate pe teritorii străine”
În acest context, apare un nume în mod repetat, în aceste documente: Naji Sharifi Zindashti. El este un lider al criminalității din Iran, cunoscut pentru contrabanda internațională cu droguri.
Numele său a apărut într-un rechizitoriu turc legat de uciderea, în 2017, la Istanbul, a lui Saeed Karimian, directorul unei rețele de televiziune persane care difuza filme și programe occidentale în Iran. Autoritățile iraniene îl considerau pe Karimian o amenințare la adresa valorilor islamice, iar cu trei luni înainte de asasinarea sa, un tribunal revoluționar islamic din Teheran l-a condamnat la șase ani de închisoare. Oficialii americani și turci cred că moartea sa a fost legată de o dispută mafiotă.
Însă atunci când, în 2019, Massoud Molavi, un dezertor din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran, a fost împușcat în Istanbul, s-a făcut lumină cu privire la presupusul rol al lui Zindashti în asasinarea lui Karimian. Molavi denunțase corupția la cele mai înalte niveluri ale conducerii Iranului.
Poliția turcă a descoperit că grădinarul lui Zindashti a fost prezent la locul asasinării lui Molavi și că șoferul acestuia a fost prezent la asasinarea lui Karimian. Polițiștii au suspectat că grădinarul și șoferul au fost trimiși de Zindashti.
Naji Sharifi Zindashti a fost arestat în legătură cu moartea lui Karimian, dar a fost eliberat, în mod controversat, după doar șase luni, provocând un scandal juridic în Turcia. Un judecător de la Curtea Supremă a ordonat rearestarea sa, dar între timp, el părăsise țara. A fugit apoi în Iran, ceea ce a ridicat suspiciuni că ar fi lucrat de fapt tot timpul pentru serviciile secrete iraniene.
Cengiz Erdinc, un jurnalist de investigație turc, susține că atunci când sunt uciși cei care nu se află în grațiile regimului iranian, oamenii lui Zindashti sunt prezenți la fața locului: „Nu este prima dată, dar întotdeauna a existat o legătură între crima organizată și agențiile de informații”.
În urmă cu peste trei decenii, el a fost condamnat la moarte pentru contrabandă cu droguri în Iran. Dar zvonurile sugerează că evadarea sa din închisoare, care l-a dus în Turcia, ar fi fost orchestrată de serviciile secrete iraniene.
„Dacă vreun condamnat la moarte în Iran evadează după ce a ucis un gardian, este puțin probabil să reușească să scape cu viață, cu excepția cazului în care povestea este mai complicată. Singura modalitate plauzibilă ca el să se întoarcă și să trăiască liber ar fi dacă ar fi lucrat pentru serviciile de informații ale Iranului, ceea ce putea face ca evadarea sa să pară a fi parte a unei povești `sub acoperire' pusă la cale pentru munca de informații cu agențiile de securitate ale Iranului și IRGC”, susține o sursă cineva care l-a cunoscut îndeaproape pe Zindashti, sub protecția anonimatului.
În 2020, numele lui Zindashti a apărut din nou într-un rechizitoriu turc legat de răpirea lui Habib Chaab, un disident iranian care a fost 'ademenit' la Istanbul, răpit și apoi prezentat la televiziunea de stat iraniană. Chaab a fost condamnat la moarte și executat. Nepotul lui Zindashti a fost arestat în Turcia, în legătură cu dispariția lui Chaab, dar Zindashti a negat că ar fi avut vreun rol.
Apoi, în 2021, Zindashti a fost implicat într-un complot în Statele Unite. Potrivit documentelor judiciare din Minnesota, comunicările dintre Zindashti și un canadian care avea legătură cu un „membru cu drepturi depline” al bandei criminale Hells Angels, au fost înregistrate în rechizitoriu. Zindashti ar fi oferit 370.000 de dolari pentru asasinarea a doi transfugi (n.r.: militari care fac acte de trădare) iranieni în Maryland. FBI a arestat atunci doi bărbați înainte ca atacul să poată fi pus în aplicare.
Val de asasinate și comploturi pus la punct de Iran
Din studierea documentelor judiciare, făcută de cei de la BBC, a ieșit la iveală și faptul că IRGC și ramura de operațiuni în străinătate, Forțele Quds, au colaborat cu organizații criminale precum Thieves-in-Law, o bandă criminală internațională cunoscută din fosta Uniune Sovietică, pentru a efectua răpiri și asasinate.
Surse din serviciile de informații americane și israeliene afirmă că principala responsabilitate a Unității 840 din Forța Quds a IRGC este „planificarea și stabilirea infrastructurii teroriste în străinătate.”
În martie, un juriu din New York a condamnat doi bărbați care aveau legături cu Thieves-in-Law, pentru plănuirea asasinării activistei iraniano-americană Masih Alinejad. Agenții iranieni ar fi oferit 500.000 de dolari pentru uciderea ei. Cu doi ani înainte, un bărbat înarmat fusese arestat în apropierea locuinței sale din Brooklyn.
În urma asasinării de către SUA, în 2020, a generalului Qasem Soleimani, comandantul IRGC, Iranul a jurat răzbunare. De atunci, americanii spun că Iranul complotează pentru a ucide foști membri ai administrației Trump implicați în moartea lui Soleimani, inclusiv fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton, dar și Mike Pompeo, fost șef al CIA și secretar de stat.
În timpul alegerilor prezidențiale americane din 2024, procurorii au acuzat Iranul de complot pentru asasinarea lui Donald Trump, ceea ce Iranul a negat cu fermitate.
Ca răspuns la aceste amenințări din ce în ce mai mari, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni persoanelor care au legătură cu operațiunile de informații ale Iranului, inclusiv lui Zindashti, diplomaților iranieni și membrilor IRGC. Zindashti neagă că ar fi lucrat vreodată pentru serviciile de informații iraniene.
În 2024, directorul MI5, Ken McCallum, a raportat „20 de amenințări credibile” împotriva unor persoane din Marea Britanie, iar acele amenințări aveau „legătură cu Iranul”. Într-un caz din vestul Londrei, un bărbat cecen a fost arestat în apropiere de Iran International, un post de televiziune în limba persană. El a fost condamnat pentru colectare de informații pentru agenții iranieni.
Anul trecut, Pouria Zeraati, prezentator la Iran International din Londra, a fost atacat cu un cuțit. La scurt timp după aceea, doi bărbați au fost arestați în România, la cererea departamentului antiterorist britanic. Surse din cadrul serviciilor de securitate britanice au declarat că acești bărbați făceau parte din gruparea Thieves-in-Law, care ar fi fost angajată de agenți iranieni.
Sima Sabet, prezentatoare la Iran International, a fost una dintre ținte, însă încercarea de a-i arunca mașina în aer a eșuat.
„Când și-au dat seama că nu pot atașa o bombă la mașina mea, agenții i-au spus bărbatului să termine treaba în liniște. El a întrebat: 'cât de liniște?'. Iar ei i-au răspuns: 'La fel de în liniște ca un cuțit de bucătărie' ”, a spus Sima Sabet, conform BBC.
După asasinarea a patru lideri kurzi iranieni, de către bărbați mascați, într-un restaurant din Berlin, în 1992, procurorii germani au acuzat întreaga conducere iraniană pentru aceste crime. Atacul a fost executat de agenți iranieni și de membri ai mișcării libaneze șiite Hezbollah, susținută de Iran. A fost emis un mandat internațional de arestare pe numele ministrului iranian al Informațiilor, iar un tribunal a declarat că asasinatul a fost ordonat cu știința liderului suprem și a președintelui Iranului. De atunci, regimul iranian a angajat organizații criminale pentru a efectua răpiri și asasinate, în încercarea de a evita să-i fie asociat numele cu acele atacuri.
Însă Matt Jukes, șeful departamentului antitero din Marea Britanie, spune că este relativ ușor pentru poliție să se infiltreze în grupurile criminale, deoarece acestea nu sunt aliniate ideologic cu regimul iranian.