Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Document: România ar putea primi doar 1,9 miliarde de euro din PNRR. În total, României i-au fost alocate pentru PNRR aproape 30 de miliarde euro

Întârzierile în implementarea măsurilor care vizează reforma pensiilor și domeniul energiei ne costă bani europeni.

Liderii coaliției de guvernare știu deja că România va pierde următoarele plăți prin PNRR. Informația reiese dintr-un document publicat de Ministerul de Finanțe citat de jurnaliștii de la cursdeguvernare.ro.

Astfel, Ministerul Finanțelor estimează că România va reuși să acceseze doar două miliarde euro prin intermediul PNRR.

România va pierde 1,3 miliarde din cauza jaloanelor de la energie și încă 3,2 miliarde pentru că nu a făcut reforma pensiilor speciale. În total, României i-au fost alocate pentru PNRR aproape 30 de miliarde euro.

România, pierderi de 1,3 miliarde din cauza jaloanelor de la energie

”România a făcut în decembrie a doua cerere de plată de 3,2 miliarde. Însă Guvernul scriid aceasrtă sumă, acerastă estimare pentru 2023 de 1,9 miliarde înseamnă că prevede că vom pierde 1,3 miliarde din cauza neîndeplinirii jaloanele în politicile energetice. Este vorba de ecarbonizare și alte chestiuni car ețin de tranzișia verde.

Foarte interesant este că noi va trebui să depunem în iunie-iulie a treia cerere de plată de 3,5 miliarde de euro , dar care este condiționtă de reforma pensiilor. Știm foarte bine că la pensii este o mare problemă pentru că nu reușim să găsim o soluție pt pensiile speciale, așa cum ne-am angajat prin PNRR. Ce înseamnă? Că guvernul prevede zero euro venind din a treia cerere de plată înseamnă că guvernul știe de pe-acum că nu se va face reforma pensiilor.

Și sigur, noi ar mai trebui să depunem o cerere de plată undeva în decembrie-ianuarie 2024, dar care va fi condiționată de reforma salariilor în sectorul bugetar. Se pare că și acea reformă va avea o problemă. ”, Cristian Grosu, redactor șef la cursdeguvernare.ro, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE