Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dobânzi mai mici la creditele pentru case. Experții anticipează că în primele trei luni din 2024, valoarea IRCC va fi de 5,97%

În a doua jumătate a anului viitor dobânzile ar putea să scadă ușor, spun experții. Asta înseamnă că cei care doresc să-și cumpere o casă cu un credit ar putea beneficia de dobânzi mai mici, față de anul acesta. Deși prețurile locuințelor vor crește, din cauza măsurilor fiscale aprobate de Guvern, diferența la credit nu va fi una mare, susțin analiștii financiari.

Românii în căutare de oferte pentru prima lor locuință spun că iau în considerare să se împrumute de la bancă, având în vedere creșterile de prețuri.

Cumpărător: ”Caut un apartament de 2 camere pentru mine, să fie cât se poate de central, ca să nu fiu nevoită să fac naveta, să mă deplasez foarte mult. Cred că până în 100.000 de euro”

Jurnalist: Veți lua un credit?

Cumpărător: Da, da. Rata maximă, pe 30 de ani, că este foarte greu să achiziționezi un apartament cu banii jos, eu îmi doresc să pun un avans cât se poate de mare ca să plătesc cât mai puțin, acum să vedem și ce găsim și cât ne oferă banca.

Analiștii economici se așteaptă ca dobânzile să scadă de anul viitor

Ei speră ca românii să prindă mai mult curaj să ia un credit.

Doru Iliescu, fondator site de imobiliare: Noi am făcut deja niște simulări pe noile taxe. Pe tranzacțiile medii, rata nu ar trebui să crească cu mai mult de 100 de lei.

Creditul pe 30 de ani va crește de la aproximativ 446 de mii de lei, la 463 de mii de lei, începând cu 1 ianuarie. Asta înseamnă și o creștere a ratei lunare de la aproximativ 2.650 de lei, la aproximativ 2.750 de lei.

Daniel Amza, broker de credite: Dacă facem simularea pe 150.000 de euro cu avans 15%, deci 22.500 de euro, ar însemna un credit de 127.500 de euro, rata pe 30 de ani, undeva la 3.500 de lei.

În ceea ce privește prețurile de pe piață, ofertele variază în funcție de suprafață și zona în care sunt construite noile apartamente.

Lăcrămioara Uța, director de vânzări: Garsonierele ca preț pornesc de la 70.000 euro plus TVA, iar suprafețele sunt de 41 mp utili, iar două camere pornesc la preț de la 100.000 plus TVA, suprafață de 56 mp utili.

Iulia Iana, chief marketing officer: Avem oferte, în funcție de modul de achitare și de valoare a avansului pe care clientul vrea să o ofere. Studiourile încep de 68.000 de mii.

Diana Lapșanschi, agent imobiliar: Avem apartamente cu 2 camere și garsoniere. Pornesc de la 75.000 de euro și ajung până la 86.000 de euro apartamentele cu 2 camere, iar garsoniera este la 57.000 de euro.

De la 1 ianuarie, prețul primei locuințe achiziționate, de până în 120 mp și până în 600 de mii lei, va avea un TVA de 9%, în loc de 5% ca până acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE