Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dobânda-cheie ar putea crește pentru a 11-a oară în 2 ani. Ședință decisivă la BNR

Ședință a Băncii Naționale a României pentru ratele românilor. Oficialii BNR se întâlnesc marți pentru a decide dacă vor crește încă o dată dobânda de politică monetară, care influențează ratele bancare. În prezent, dobânda-cheie este de 6,75 și a tot urcat de la 1,50 în ianuarie 2021. Efectul imediat a fost o creștere substanțială a creditelor plătite de români. În unele cazuri, ratele s-au dublat.

Experții se așteaptă la o nouă majorare a dobânzii de referință. Ar fi a unsprezecea creștere din ultimii doi ani, de la 1,25% în ianuarie 2021, dintre care opt decizii au fost luate numai anul trecut, pentru a tempera inflația galopantă.

Florian Libocor, economistul șef al unei bănci: Este destul de probabil să vedem o majorare de o amplitudine mică, probabil 25 de puncte de baza, pana la 7%.

Anul trecut, Banca Națională a României a crescut dobânda chiar și cu un punct procentual într-o singură ședință, într-o perioadă de explozie a prețurilor. În 2022, inflația s-a dublat în doar 11 luni, de la 8,4% la 16,8%. Cu o asemenea creștere de prețuri, rata de politică monetară nu poate decât să urce. Acum, n-ar mai fi nevoie ca BNR să ia asemenea decizii drastice, sunt de părere specialiștii.

Ionuț Dumitru, economist șef al unei bănci comerciale: Credem că perspectiva inflației s-a mai îmbunătățit. Probabil ca în decembrie am avut o inflație semnificativ sub așteptări pentru că am avut o scădere puternică a prețului la combustibil.

Totuși, prețurile vor crește în continuare, chiar dacă mai încet. Abia la mijlocul anului, inflația ar coborî sub 10%, potrivit BNR. În aceste condiții, specialiștii recomandă și alte măsuri, pe lângă majorarea dobânzii cheie.

Cristian Păun, profesor universitar ASE: Singura problema pe care noi o avem însă în momentul de fața este să insoțim această măsură de politică monetară și cu alte măsuri care țin de partea guvernamentală, astfel încât să nu alimentăm spirala această inflaționistă. Majorările de salarii de la început de an mai degrabă alimentează inflația.

Condițiile macroeconomice rămân dificile, iar o dobândă cheie care crește înseamnă un indice ROBOR de o valoare apropiată. ROBOR la 3 luni este un indicator important pentru cei cu împrumuturi cu dobândă variabilă, luate înainte de mai 2019. S-a văzut anul trecut, când ratele în lei chiar s-au dublat. Pentru a putea face față, oamenii au fost nevoiți să-și regândească bugetele.

Pentru a-și reduce ușor ratele, clienții pot apela la soluțiile băncilor. Niciuna nu rezolvă însă complet problemele debitorilor.

Florian Libocor, economistul șef al unei bănci: Ce ar putea sa facă ar fi să încerce refinanțări sau eventual reeșalonări, câtă vreme s-a decis să se treacă de la ROBOR la IRCC, întoarcerea, mutarea e ireversibilă, întoarcerea nu este posibilă.

IRCC este în urmă cu șase luni faţă de nivelul ROBOR, iar acum începe să se vadă o creştere mai mare la acest indice. În primul trimestru al anului a ajuns la 5,7%, față de 4,06% în ultimul trimestru din 2022, ceea ce se traduce în creşterea ratelor cu 30-50%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE