Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Doar da înseamnă da”: Senatul spaniol aprobă o nouă lege privind consimțământul sexual

Senatul spaniol a aprobat marți o nouă lege care impune exprimarea explicită a consimțământului în relațiile sexuale, potrivit Euronews.

Conform proiectului de lege, sexul consensual va necesita acum un acord din partea partenerilor, în loc de tăcere. De asemenea, va lărgi pragul pentru cazurile de viol, dincolo de incidentele de violență sau intimidare.

Legislația, cunoscută popular sub numele de legea „doar da înseamnă da”, a fost susținută de parlamentul spaniol în luna mai.

Cazul „La Manada” a dus la această decizie

Ea a fost propusă de guvernul socialist al țării după ce incidentul de viol în grup „La Manada”, de mare amploare din Pamplona, din 2016, a provocat proteste pe scară largă.

Cinci bărbați au fost găsiți vinovați că au abuzat sexual, dar nu au violat, o tânără de 18 ani inconștientă, deoarece aceasta nu a putut dovedi că nu și-a dat consimțământul.

Ulterior, Curtea Supremă a Spaniei a infirmat decizia a două instanțe inferioare și i-a condamnat pe cei cinci inculpați la 15 ani de închisoare pentru viol.

Parlamentarii din partea Partidului Popular, de opoziție, conservator, și a partidului de extremă dreapta VOX au votat împotriva legislației.

Proiectul de lege modificat se întoarce acum în parlamentul spaniol pentru un vot final înainte de a putea deveni lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE