Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doar 1 din 10 agresori poartă brățară electronică: 18.000 de cazuri de violență domestică, reclamate în primele patru luni din 2024

Doar 1 din 10 agresori poartă brățară electronică – un instrument introdus în urmă cu doi ani pentru a le proteja pe victime de răzbunarea partenerilor.

Anul acesta au fost montate doar 460 de dispozitive, deși au existat peste 4.000 de parteneri abuzivi reclamați la Poliție.

Fenomenul violenței domestice este în creștere, avertizează Poliția Română, care a făcut un bilanț al ultimelor patru luni.

”La nivel național, în primele 4 luni ale 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 3,5%, față de primele 4 luni ale anului 2023.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului dar în același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere pentru a semnala faptele.”, a declarat chestor Georgian Drăgan - Poliția Română.

Ce sunt brățările electronice

Brățările electronice sunt dispozitive de monitorizare purtate la gleznă sau la încheietura mâinii, care utilizează tehnologii GPS și/sau RF pentru a urmări locația în timp real a persoanei monitorizate.

Aceste dispozitive sunt conectate la o unitate centrală de monitorizare care poate trimite alerte autorităților în cazul în care agresorul încalcă perimetrul de siguranță sau condițiile impuse de instanță, cum ar fi apropierea de victime sau părăsirea unei zone permise.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE