Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DNA: Directorii Serviciului de Termoficare din Brașov, arestați pentru corupție

Directorii Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov au fost reţinuţi de procurorii DNA şi ulterior arestaţi preventiv într-un dosar de corupţie care vizează atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţii publice, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat transmis, vineri, de DNA, Marin Ionuţ Mircea, la data faptelor şi în prezent director al SPLT Braşov, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată (cinci acte materiale), folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, în formă continuată (două infracţiuni), trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, Corboş Gheorghe, la data faptelor şi în prezent director adjunct al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi administratorul unei firme, acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în formă continuată, şi administratorul de fapt al unei societăţi comerciale, cercetat pentru dare de mită în formă continuată.

Totodată, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata Mesaroş Mihaela-Elena, la data faptei şi în prezent şef al Serviciului Administrativ din cadrul Serviciului Public Local de Termoficare Braşov, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cele patru persoane, arestate preventiv

"În perioada iunie - noiembrie 2022, inculpatul Marin Ionuţ Mircea, în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Braşov şi în înţelegere cu inculpatul Corboş Gheorghe în calitate de director adjunct al aceluiaşi serviciu, ar fi dispus şi coordonat derularea formală a mai multor proceduri de achiziţie directă publicate în SEAP, prin care ar fi favorizat câştigarea mai multor contracte de lucrări şi servicii de către societăţile comerciale implicate în cauză", arată anchetatorii.

Cei doi directori ai serviciului ar fi cauzat prejudicierea bugetului Serviciului Public Local de Termoficare Braşov cu suma totală de 1.167.038 lei, concomitent cu asigurarea unui folos necuvenit în cuantumul valorii fiecărui contract încheiat pentru societăţile menţionate, menţionează comunicatul DNA.

Cele patru persoane reţinute au fost prezentate judecătorilor Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Conform portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Braşov a admis propunerea procurorilor DNA şi a dispus arestarea preventivă a celor patru.

Faţă de Mesaroş Mihaela Elena, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE