Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dispozitive de bruiaj folosite în discuții secrete. Oficialii ANCOM spun că folosirea sistemelor de bruiaj este ilegală în UE

Propunerea ministrului Educației de a folosi sisteme de bruiaj  pentru evitarea  fraudelor la examene este una fără temei legal. Specialiștii ANCOM spun că doar instituțiile care au atribuții în siguranța națională pot folosi astfel de echipamente. Chiar și așa în peste 200 de situații, au fost descoperite  persoane care utilizau astfel de sisteme, unele chiar în biserici.

Echipa ANCOM face zilnic astfel de misiuni. Specialiștii spun că folosirea unui astfel de sistem de bruiaj, denumit jammer, poate avea efecte dintre cele mai grave. De aceea este și interzisă utilizarea acestor dispozitive atât în România, cât și în Uniunea Europeană.

Cristi Popa, director ANCOM: ”Trebuie să știm că atunci când punem în funcțiune un astfel de jammer în apartament, vecinul din blocul respectiv dacă are nevoie de serviciul de urgență 112, nu-l poate apela. Când folosim un astfel de jammer, tot spectrul radio de telefonie mobilă este bruiat. Atunci când jammerul intră în funcțiune, urcă în toate benzile și bruiază tot spectrul dedicat telefoniei mobile. În acel moment, niciun telefon nu mai poate fi utilizat.”

Oficialii spun că anul trecut au descoperit multe situații hilare în care aparate care perturbau semnalul de telefonie mobilă erau utilizate.

Cristi Popa, director ANCOM: ”Am găsit de-a lungul timpului inclusiv în biserici cu scopul de a nu se folosi telefonul în timpul slujbei: am găsit în diverse locații unde probabil erau diverse discuții și neștiind ce poate genera un astfel de echipament; dădeau drumul la bruiaj pentru a nu putea fi ascultați sau interceptați.”

După acuzațiile de fraudare a examenului de Bacalaureat, în sesiunea 2023, ministrul Educației declara că un astfel de sistem de bruiere a semnalului de telefonie ar putea fi utilizat în școli, pentru a face inutilizabilă orice tehnologie prin care examenul poate fi fraudat. Oficialii ANCOM spun însă că soluția este ilegală.

Cristi Popa, director ANCOM: ”Din păcate; ca orice emisie radio; nu poate fi limitată între patru pereți sau o anumită zonă: O emisie iese automat și în afara suprafeței pe care vrem noi să o acoperim și poate genera bruiaj și pentru alte zone în afară de acel spațiu unde s-ar desfășura un examen: Din punct de vedere legal; este ilegal să utilizezi un astfel de echipament; chiar dacă ești ANCOM sau ministerul x sau y.”

Cum este detectat un sistem de bruiaj

Sistemul pentru detectarea semnalului emis de un astfel de echipament de bruiaj încape într-o mașină, special utilată.

Georgian Grigore, Director coordonare tehnică ANCOM: ”Pe ecranul receptorului de monitorizare se vede nivelul de semnal, precum și direcția semnalului raportat la mașină. După ce s-a identificat zona, la nivel de bloc sau scara… se utilizează surse portabile până la apartament.” 

Specialiștii spun că numai anul trecut au avut peste o mie de misiuni de detectare a aparatelor care perturbau semnalul de telefonie mobilă și au dat amenzi de peste jumătate de milion de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE