Israelul continuă bombardamentele în Fâșia Gaza, după cum a anunțat premierul Benjamin Netanyahu, care spune că nu se va opri până când obiectivele nu vor fi atinse. Aceste obiective par să vină curând, dacă avem în vedere că americanii discută deja cu israelienii despre ceea ce se va întâmpla în acea zonă când conflictul se încheie.
Părțile iau în calcul posibilitatea ca Fâșia Gaza să fie condusă temporar de SUA, potrivit a cinci surse familiare cu acest subiect, citate de Reuters.
SUA ar urma să conducă o administrație provizorie în Fâșia Gaza
Consultările la nivel înalt vizează o administrație de tranziție, care să fie condusă de SUA și care va gestiona Gaza până la „demilitarizarea și stabilizarea regiunii”, după care va fi o „administrație palestiniană viabilă".
Indicii despre această posibilitate a unei administrații de tranziție au fost date chiar de către ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, în urmă cu câteva săptămâni. El spunea că Fâșia Gaza ar putea fi administrată de un fel de „consiliu internațional de tutelă”, la care ar trebui să participe și țări arabe.
Încă nu se știe durata acestei potențiale administrații americane, mai ales că discuțiile sunt abia la început.
Această propunere discutată de Israel și SUA se aseamănă cu ceea ce s-a întâmplat în Irak în 2003, după înlăturarea regimului lui Saddam Hussein, când americanii au înființat „Autoritatea Provizorie a Coaliției".
Evident că, în noua administrație din Gaza, nu ar urma să intre Hamas sau Autoritatea Palestiniană. În schimb, proiectul prevede includerea de tehnocrați palestinieni și chiar ar putea fi invitate și alte state să se alăture, potrivit celor cinci surse menționate.
Ideea unei administrații străine în Gaza a fost respinsă de Hamas.
„Poporul palestinian din Gaza ar trebui să își aleagă singur conducerea”, a precizat reprezentantul Hamas, Ismail Al-Thawabta.
Dar există diverse probleme dacă SUA ar conduce acea potențială administrație temporară a Fâșiei Gaza, pentru că Statele Unite ar putea fi privite drept forță de ocupație, așa cum s-a întâmplat și în Irak, după abolirea regimului lui Saddam Husein. Iar o astfel de situație ar putea declanșa reacții ostile din partea statelor din regiune.
Emiratele Arabe Unite vin cu ideea unei administrații străine provizorii extinse care să includă Autoritatea Palestiniană, ceea ce ar oferi perspectiva creării unui stat palestinian. Dar oficialiid e la Abu Dhabi nu au precizat dacă în acea potențială administrație ar fi incluși și americanii.
- Idraelienii spun că mai există 59 de ostatici în Gaza, încă nu se știe câți dintre ei mai sunt în viață.