Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discuții în coaliție din cauza tichetelor de masă. Bogdan Hossu: ”Sunt factorul principal de creștere a productivității muncii”

Pachetul de măsuri fiscale e în mare parte agreat, ne dădea asigurări ministrul Finanțelor acum 2 săptămâni. Unele majorări de taxe ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 octombrie, însă proiectul pentru care Marcel Ciolacu ar urma să își asume răspunderea nu este încă public.

Sunt trei măsuri asupra cărora există încă discuții în coaliția de guvernare. În primul rând, impozitul pe cifra de afaceri, pentru multinaționale. Coaliția vrea să introducă un impozit de minimum 1% pentru companiile mari care au o cifră anuală peste 250 de milioane de lei, adică 50 de milioane de euro.

Marile companii reacționează și transmit că așa Guvernul ar strânge doar 1,3 miliarde de euro pe an, deși dacă ar îmbunătăți colectarea TVA ar aduce 7 miliarde de euro la buget în fiecare an.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în România din fiecare trei lei pe care statul ar trebui să îi strângă, un leu rămâne necolectat.

Noul pachet de măsuri fiscale aduce și o taxare suplimentară în cazul băncilor, unde de exemplu sunt două variante luate în calcul, un impozit pe profit de 16%, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.

O altă discuție amplă din coaliție asupra cărora nu se pun de acord liderii vizează tihcetele de masă. Conform ultimului set de măsuri fiscale, angajații ar putea să primească bani pe card, în loc de aceste tichete de masă sau carduri, așa cum este în prezent.

Bogdan Hossu:Tichetele de masă se dau numai sectorului privat

”Tichetele de masă se dau numai sectorului privat. Deci nu prea vedem cum ar putea Guvernul să rezolve problema sub forma banilor cash? Este de fapt o chestiune care ar trebui să dea o lege de generalizare, indiferent că dau tichete sau nu, pentru toată lumea, că trebuie să crească salariile persoanelor respective. Este de fapt, o aberație, cum mai sunt și altele, a unor propuneri făcute de economiști care nu cunosc fluxuri, nu cunosc de fapt, nici măcar pentru ce au fost introduse tichetele de masă.

Tichetele de masă arată într-un studiu al Organizației Internaționale din Alimentație că sunt factorul principal de creștere a productivității muncii.

O creștere cu 1% a numărului de calorii pe masa zilnică a unui lucrător conduce la creșterea productivității muncii cu 2,7 tocmai pentru ca banii să nu fie folosiți în alte scopuri se introduc tichetele pentru că permit nu mai cumpărarea produselor alimentare cu care să se poată hrăni persoana respectivă.”, a declarat Bogdan Hossu, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE