Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dezbatere televizată Macron – Le Pen | Candidata dreptei, acuzată că primește bani de la Moscova

Emmanuel Macron și Marine Le Pen au participat miercuri la o dezbatere televizată, considerată a fi punctul culminat al campaniei electorale.

Cei doi candidați au discutat timp de două ore și jumătate, în platourile de filmare TF1 și France2, pe mai multe teme de interes pentru alegătorii francezi: politică internațională, securitate, tineret, mediu, putere de cumpărare, securitate națională și teme sociale.

Un subiect dezbătut pe larg a fost invazia Ucrainei. Maine Le Pen a fost acuzată de actualul președinte al Franței că depinde de susținerea financiară a regimului de la Moscova.

Marine Le Pen: Sunt o femeie absolut și total liberă!

Candidata dreptei l-a contrazis pe Macron și a declarat că susține o Ucraina liberă, independentă: "Susţin o Ucraină liberă care nu este supusă nici Statelor Unite sau Uniunii Europene şi nici Rusiei, aceasta este poziţia mea", reluându-și afirmația din 2014.

Președintele Franței a răspuns: “Aţi fost, cred, unul din primii politicieni europeni, încă din 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimeei. De ce aţi făcut-o? (...) Pentru că depindeţi de puterea rusă şi depindeţi de domnul Putin. Vorbiţi cu bancherul dumneavoastră când vorbiţi despre Rusia, asta e problemă", a răspuns Emmanuel Macron, făcând referire la un împrumut de 9 milioane de euro luat în 2017 de partidul dreptei, de la o bancă rusă.

Marine Le Pen l-a contrazis dur pe actualul președinte: "Este fals şi este destul de necinstit (...) Sunt o femeie absolut și total liberă!”.

Ea a fost atacată dese ori pentru poziția pro-rusă, fiind singura candidată la președinție care s-a întâlnit cu președintele rus înaintea alegerilor din 2017. Întâlnirea dintre Maine Le Pen și Vladimir Putin a stârnit temeri în rândul alegătorilor din Franța.

Pe lângă problemele de politică externă, cei doi au păreri opuse pe aproape orice subiect acoperit: pensii, libertăți publice, putere de cumpărare și Uniunea Europeană.

Cine conduce în sondaje

Cu doar câteva zile înaintea turului doi, care va avea loc duminică, Emmanuel Macron conduce în sondaje cu 54-56,5% din intențiile de vot. Lupta pentru președinție este însă una strânsă, de această dată.

 În 2017, actualul președinte a învins-o tot pe Marine Le Pen, candidata dreptei, cu 66,1% din voturi. Atunci, comentatorii politici au considerat-o nepregătită în fața lui Macron, mai tânăr și mai stăpân pe sine.

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE