Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Detalii din captivitate: scaune pe post de paturi. Hrăniți cu orez și pâine. Condițiile în care sunt ținuți ostaticii luați de Hamas

Pe măsură ce ostaticii eliberați de Hamas se întorc la familiile lor, după atâta amar de vreme, ies la suprafață tot mai multe lucruri despre condițiile în care aceștia au fost ținuți.

Scaune din plastic pe post de paturi. Mâncăruri din orez și pâine, primite din când în când. Ore în șir de așteptare, ca să poată să meargă la toaletă. Sunt condițiile în care Hamas îi ține în detenție pe ostatici, de șapte săptămâni încoace, potrivit mărturiilor familiilor lor, scrie AP.

Foarte mulți dintre cei care au fost puși în libertate sunt încă în spitale, în stare stabilă, cu excepția unei bătrâne eliberate duminică, a cărei viață ar fi în pericol, potrivit medicilor israelieni. Deși ei nu au vorbit până acum în mod public, familiile lor au început să împărtășească amănunte despre ce au trăit cei dragi lor cât timp au fost pe mâinile militanților Hamas.

În imagine, o ostatică își îmbrățișează apăsat un apropiat, după ce ea și fetița ei, în vârstă de 12 ani, au fost eliberate de Hamas - sâmbătă, 25 noiembrie 2023.

Iar ca ei au fost mulți care abia au așteptat să se strângă în brațe.

Merav Raviv, ale cărei rude au fost eliberate vineri, a povestit că vărul și mătușa ei abia dacă au fost hrăniți în perioada cât au fost ostatici și că au primit de mâncare în principal orez și pâine. I-a revăzut slăbiți și, totodată, mai slabi, chiar cu șapte kilograme mai puțin decât aveau atunci când au fost răpiți.

Altcineva, o femeie pe nume Raviv, a mărturisit că a auzit de la membrii familiei ei că au dormit pe mai multe rânduri de scaune și că au așteptat chiar și cu orele înainte de a merge să își facă nevoile.

O nepoată povestește că atunci când și-a reîntâlnit bunica de 85 de ani, aceasta era doar piele și os.

„Și-a numărat zilele cât timp a fost captivă. Când s-a întors printre noi, ne-a spus: Știu că am stat acolo 50 de zile”.

„La 85 de ani, de obicei, ai casa ta, în care ți-ai crescut copiii, ai amintirile tale, albumele foto, hainele tale. Ea nu mai are nimic și, acum, la bătrânețe, trebuie să o ia de la capăt. Mi-a spus cât de greu îi este”, a mai adăugat nepoata, menționând că locuința bunicii a fost distrusă în atacuri.

Luni este ultima zi de armistițiu. Teoretic. Practic, autoritățile israeliene sunt dispuse să îl prelungească cu încă o zi pentru fiecare 10 ostatici eliberați de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE