Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperire istorică la Cluj-Napoca: un zid roman de acum 1.900 de ani. Emil Boc: ”Avem istoria sub ochii noștri”

Un zid roman a fost descoperit pe un șantier din centrul Clujului, în timpul unor lucrări de modernizare a parcului I. L. Caragiale. Potrivit primarului Emil Boc, zidul face parte din fortificația romană a orașului, care a fost creată în urmă cu 1.900 de ani.  

”Cireașa de pe tort, pentru care v-am invitat să fiți alături de mine pe șantierul de pe strada Barițiu, e un lucru unic descoperit în ultima vreme în România, pentru că, în parcul Caragiale, Muzeul Național de Istorie a reușit să găsească o incintă din epoca romană. Ceea ce vedeți, în premieră, în partea de jos este fortificația romană a orașului, aproximativ din anii 117-124, iar deasupra e partea medievală. Se presupune că incinta romană ar fi fost construită cam în perioada în care Hadrian a ridicat orașul nostru la rang de municipiu.

Iată cum avem istoria sub ochii noștri și cum putem vedea exact cum au călcat și au construit romanii”, a spus primarul Emil Boc, prezent pe șantier.

Emil Boc a transmis că există patru astfel de incinte, dintre care au fost, momentan, descoperite doar trei.

De asemenea, primarul orașului Cluj-Napoca a transmis că dorește să arate descoperirea tuturor oamenilor interesați, fie ei locuitori ai Clujului sau turiști.

”Vrem ca această zonă să o lăsăm deschisă, să poată vedea toți cei care doresc să se bucure de istorie, profesorii să facă ore aici, să vadă istoria noastră, de la perioada romană, medievală și modernă, contemporană. Dorim să protejăm în manieră deschisă aceste vestigii, ca la Roma, ca la Atena”, a declarat primarul Emil Boc.

Președintele Comisiei de Monumente, arheologul Sorin Cociș: ”Este o descoperire unicat. Rareori în cursul unei vieți poți să vezi un zid roman. Sperăm să-l conservăm.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE