Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Departamentul de Stat al SUA: Rusia a încercat să influențeze politicieni și partide politice din Europa

În ultimii ani, Rusia a cheltuit pe ascuns peste 300 de milioane de dolari pentru a încerca să influențeze politicieni și alți oficiali din peste două duzini de țări, inclusiv din Europa.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, o nouă evaluare a serviciilor de informații americane privind eforturile globale secrete ale Rusiei de a sprijini politici și partide simpatizante Moscovei a vizat alegerile din Albania, Bosnia și Muntenegru, printre alte țări, inclusiv Ucraina.

„Asalt asupra suveranității”

Unele dintre tacticile pe care Rusia le-ar fi folosit au inclus utilizarea unor organizații de fațadă pentru a direcționa bani către cauze sau politicieni preferați, inclusiv grupuri de reflecție din Europa. Putin cheltuia sume uriașe „în încercarea de a manipula democrațiile din interior”, a declarat un oficial american care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a calificat finanțarea secretă a Rusiei drept un „asalt asupra suveranității”.

„Este un efort de a diminua capacitatea oamenilor din întreaga lume de a alege guvernele pe care le consideră cele mai potrivite pentru a-i reprezenta, pentru a le reprezenta interesele și pentru a le reprezenta valorile,” a adăugat Ned Price.

Diplomații americani au fost însărcinați să discute cu guvernele unora dintre țările despre care se presupune că au fost vizate de Kremlin pentru operațiuni de influență malignă. Deși nu au fost oferite informații despre politicieni sau partide care au beneficiat în mod specific de finanțare rusă, au fost oferite informații clasificate unor țări specifice, a precizat Departamentul de Stat.

De asemenea, SUA au o istorie îndelungată în ceea ce privește finanțarea sub acoperire a grupurilor politice și a politicienilor individuali și au fost responsabile pentru eforturile de a răsturna sau submina guverne străine, inclusiv democrații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE