Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficitul bugetar a ajuns la 1,57% din PIB, după primele cinci luni ale acestui an

Deficitul bugetului a crescut la 1,57% din PIB după primele cinci luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de Ministerului Finanţelor.

Creșterea se înregistrează în condițiile în care în perioada ianuarie-aprilie a fost de 1,23% din PIB. Totuși, deficitul este însă în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.  

În 2021, bugetul închidea primele cinci luni cu un deficit de 2,22% din PIB. Evoluţia este explicată de creşterea veniturilor totale la buget, cu 1,01 % din PIB - influenţată în principal de încasările din TVA, alte impozite pe bunuri şi servicii şi venituri nefiscale, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans de 0,37 puncte procentuale din Produsul intern Brut.

După primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar crescuse la 1,19% din PIB de la 0,72% din Produsul Intern Brut în primele două luni, potrivit datelor ublicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde lei. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale pe primele trei luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 1,24% din PIB la 1,19% din PIB. Evoluţia este explicată de creşterea veniturilor totale cu 0,66 puncte procentuale din PIB (în principal încasări din TVA şi alte impozite pe bunuri şi servicii), în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans de 0,61 puncte procentuale din PIB (preponderent cheltuieli cu asistenţa socială şi cu fonduri europene)", preciza Ministerul Finanţelor, la jumătatea lunii mai.



ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE