Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salarii mai mari pentru bugetari, de la 1 iulie. Creșterile sunt între 15% și 50%

Deputații au votat, astăzi, majorarea salariilor din sectorul bugetar. Unele lefuri urmează să fie mai mari cu până la 50 de procente. Camera Deputaților este for decizional. Decizia de astăzi va fi atacată la Curtea Constituțională de USR.

Vorbim de două tipuri de majorări salariale în sectorul bugetar. Pe de o parte, va exista o majorare salarială pentru toți bugetarii, de la 1 iulie, care inițial era programată la 1 ianuarie 2022. A fost amânată și, de la 1 iulie, bugetarii vor primi un sfert din această majorare. Este o măsură din pachetul agreat, săptămâna trecută, de coaliția aflată la guvernare.

Pe de altă parte, vor fi și majorări sectoriale, care ajung până la 50% din salariile de bază, pentru angajații instituțiilor care lucrează pe partea de împrumuturi externe. Vor fi majorări și la Ministerul Sănătății, de până la 25% din salariul de bază. Majorări de 15% se vor face la Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii și Ministerul Turismului, explică jurnalistul Euronews Cristian Citre.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Au fost 206 voturi "pentru", 52 "împotrivă" şi 8 abţineri.

USR atacă la Curtea Constituțională decizia majorării salariilor

USR va ataca la Curtea Constituțională decizia de azi privind majorarea salariilor bugetarilor. „În prag de criză economică, parlamentarii PSD-PNL-UDMR au votat, astăzi, două proiecte legislative prin care crește salariile din ministere. USR va contesta la CCR cele două proiecte legislative”, se arată într-un comunicat al USR.

„Astăzi, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare, PSD și PNL au propus – și au votat – măriri fără număr. Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun. Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educație, la clasă)”, spune deputata USR Oana Țoiu, în comunicatul menționat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE