De ce SUA au întrerupt ajutoarele pentru Ucraina și ce componente sunt vizate: „Punem pe primul loc interesele Americii". „Urale” în Rusia

Statele Unite ale Americii au întrerupt livrarea către Ucraina a unor ajutoare militare, printre care și muniții critice sau rachete pentru sistemele de apărare Patriot. Motivul? Epuizarea stocurilor strategice și „interesele naționale americane”, după cum au confirmat oficialii americani.

Este, totuși, o măsură temporară, după cum a precizat Pentagonul, iar ajutoarele vizează doar anumite categorii.

SUA întrerup ajutoarele pentru Ucraina

Cel care a coordonat decizia a fost Elbridge Colby, șeful pentru politici din cadrul Pentagonului. El spune că stocurile de muniții critice ale SUA au ajuns la un nivel „periculos de scăzut”, mai ales că americanii vor să se concentreze pe ceea ce se întâmplă în zona Orientuli Mijlociu și în regiunea Indo-Pacifică.

„Această decizie a fost luată pentru a pune pe primul loc interesele Americii, în urma unei analize a Departamentului Apărării privind sprijinul și asistența noastră militară pentru alte țări din întreaga lume”, a declarat Anna Kelly, adjunctul purtătorului de cuvânt al Casei Albe.

Surse din Pentagon spun că, pe lângă rachetele pentru sistemele Patriot, mai sunt vizate proiectile de artilerie de 155 mm, în jur de 100 de rachete Hellfire, peste 250 de rachete de precizie GMLRS, rachete antiaeriene Stinger și rachete aer-aer AIM.

Momentul pică prost pentru ucraineni, mai ales când rușii și-au intensificat atacurile. Iar măsura vizează chiar și ajutoarele care se aflau deja în tranzit, în special în Polonia. În acest moment, Ucraina are mare nevoie de exact acele tipuri de muniție pe care americanii le-au sistat.

Trump i-a și spus lui Zelenski, la reuniunea NATO de la Haga, că, deși Ucraina a cerut sisteme Patriot și muniție pentru ele, stocurile americane sunt reduse.

În ultimele zile, Rusia a lansat asupra Ucrainei un număr record de drone și rachete, de la începutul războiului. În noaptea de 29 iunie, rușii au lansat 437 de drone și 60 de rachete, iar ucrainenii au reușit să intercepteze doar jumătate.

Decizia americanilor a fost întâmpinată „cu urale” la Moscova.

„Din câte înțelegem, motivul unei astfel de decizii a fost reprezentat de depozitele goale, lipsa acestor arme în depozite. Dar, în orice caz, cu cât Ucraina primeşte mai puţine arme, cu atât sfârşitul operaţiunii militare speciale este mai aproape", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pe 1 iulie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a publicat un studiu conform căruia, în luna iunie, rușii au avansat mai accelerat în Ucraina pentru a treia lună consecutiv și au ajuns la cel mai mare progres după cel din noiembrie 2024. Comform datelor, Rusia a ocupat 588 de kilometri pătrați doar în luna iunie, față de 507 kilometri pătrați în luna mai. În aprilie, trupele ruse au avansat 379 de kilometri pătrați, iar în martie, și 240 de kilometri. ISW susține că, la finalul lunii iunie, Rusia controla aproape 19% din teritoriul Ucrainei, „fie în totalitate, fie parțial”.

Ca răspuns la decizia de suspendare a ajutorului militar, Ministerul de Externe din Ucraina l-a convocat pe diplomatul american John Ginkel, conform AFP.

Însă locul ajutoarelor americane este luat de cele europene, în special după decizia Germaniei de a spori numărul elementelor pe care le va furniza ucrainenilor. Totodată, Germania finanțează producția de rachete a ucrainenilor. Pe lângă Germania, și Franța a acunțat o susțienere și mai mare pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE