Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce piesa “All I Want for Christmas is You”, cântată de Mariah Carey, a devenit atât de populară în lume: „Melodia face parte din istorie acum”

Piesa „All I Want for Christmas is You” domină piața muzicală încă din 1994. A ajuns pe locul 1 în topul Billboard Hot 100 în ultimii patru ani la rând.

„Acea melodie face parte din istorie acum. Dar și din spiritul Crăciunului. Când spui Crăciun, spui titlul piesei ăsteia”, spune compozitorul și producătorul David Foster, care a câștigat de 16 ori premiul Grammy, relatează Associated Press.

Cum a devenit All I Want for Christmas is You popular

Autorii unei alte piese, cu același titlu, i-au dat în judecată pe coautorii piesei, Mariah Carey și Walter Afanasieff, cerând despăgubiri de 20 de milioane de dolari. În timp ce Mariah Carey poate fi intitulată Regina Crăciunului, cererea ei de a marca cu copyright titlul piesei a eșuat.

În fiecare an, de la 1 noiembrie, artista postează pe rețelele de socializare că „este timpul” să o cânte din nou. Atât în ​​muzică, cât și în versuri, melodia a fost perfect concepută pentru succes, spune Joe Bennett, muzicolog și profesor la Berklee College of Music, din America.

„Tot ce-mi doresc de Crăciun ești tu” este cântecul ideal de dragoste, de sărbători.

„Este un cântec plin de dorințe și funcționează pe un fir narativ. Poți să-i cânți persoanei iubite indiferent dacă sunteți sau nu împreună”, mai adaugă Bennett.

Instrumentalul, dar și decorul amintesc de albumul lui Phil Spector din 1965, „A Christmas Gift for You”, o piesă clasică de sărbători. 

„Acesta a fost scopul meu, să fac ceva atemporal care să nu pară ca în anii ’90”, a explicat Mariah Carey într-un interviu pentru „Good Morning America”.

Billboard a produs liste cu cele mai bune hituri sezoniere din 2010, iar „All I Want for Christmas is You” a fost pe locul 1 pentru 57 din cele 62 de săptămâni în care s-a desfășurat, a declarat Gary Trust, directorul topurilor.

Într-un studiu realizat de compania Luminate, cântecul a atins un apogeu de 387 de milioane de stream-uri în 2019, la cea de-a 25-a aniversare de la lansare.

Cifrele precise sunt greu de găsit, dar Will Page, fostul economist-șef al Spotify, estimează că piesa va depăși 100 de milioane de dolari în câștiguri în acest sezon de sărbători.

După cum a spus Afanasieff, o mare parte a lucrării de la „All I Want for Christmas is You” a fost realizată de el și de Mariah Carey, într-o casă închiriată în vara anului 1994.

Mai târziu, artista a completat versurile, iar Afanasieff a înregistrat tot instrumentalul. Apoi lucrurile s-au complicat. Ea era căsătorită la acea vreme cu Tommy Mottola, șeful Sony Music. S-au despărțit în 1997 și relația ei cu Afanasieff, care a continuat să lucreze pentru Mottola, s-a deteriorat.

Cei doi nu și-au mai vorbit timp de aproape 20 de ani, până la aniversarea a 25 de ani a piesei, atunci când cântăreața i-a cerut permisiunea să apară într-o carte pentru copii. Totuși, acest lucru nu a detensionat lucrurile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE