Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce nu au intervenit șoferii în cazul mașinii care a luat foc în Pasajul Unirii. Explicațiile unui sociolog

Incendiul de marți a generat multe reacții în social media despre neimplicarea șoferilor aflați în Pasajul Unirii. Trei adulți și un copil au reușit să se salveze la timp din autoturismul în flăcări, fără a fi însă ajutați de cineva.

În imaginile surpinse de camerele de supraveghere din pasaj se vede cum mașina încetinește, iar în câteva secunde ia foc. Șoferul și pasagerele ies repede din autoturism. Una dintre femei ia un bebeluș de pe bancheta din spate și se îndepărtează în fugă de mașină. În acel moment în pasaj, dar și pe rampele de acces se aflau o sută de mașini. Șoferii au alertat imediat pomierii și - de teamă - unii dintre ei și-au abandonat mașinile în pasaj.

În cazul șoferilor din Pasajul Unirii, impulsul care a primat a fost cel care i-a făcut să fugă din zona incendiului, iar implicarea civică a lipsit, a explicat, la Euronews, sociologul Alexandru Pleșea. „Oamenii nu își mai asumă responsabilitatea să salveze pe cineva care nu se știe cât va mai supraviețui. Conservarea trupului este mai presus de rațiune sau de voința de a-mi ajuta aproapele”, a adăugat el.

Martorii oculari nu au intervenit pentru a ajuta persoanele din mașina în flăcări, dar, în schimb, au filmat și au fotografiat incidentul. „Asta este o totală lipsă de implicare civică”, cei mai mulți dintre șoferi și de pasageri ai altor vehicule fiind, mai degrabă, interesați să posteze imagini și să ia like-uri, a adăugat sociologul. „Acei oameni nu pot să fie serviabili societății”, a conchis Alexandru Pleșea.

La evacuarea fumului gros produs de incendiul care a cuprins mașina, ce a ars în întregime, au contribuit decisiv instalațiile de alarmare și de evacuare a fumului care au pornit de îndată. Noul sistem de ventilație complet automatizat, montat în Pasajul Unirii a făcut astfel posibilă evacuarea în siguranță a persoanelor din cele aproximativ 100 de mașini, potrivit Primăriei Sectorului 4.

Circulația a fost oprită mai bine de două ore. Pasajul Unirii, care este unul dintre cele mai tranzitate pasaje din Capitală a fost redeschis pe 4 septembrie, după ce a fost închis pentru reparații două luni și jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE