Cei care astăzi sunt la vârsta la care visează să fie medici sau ingineri s-ar putea aibă o surpriză atunci când vor ajunge pe piața muncii și să găsească o lume în care CV-urile nu mai au nicio relevanță. Este unul dintre cele mai noi trenduri la nivel mondial în piața muncii, cu potențial de extindere la nivel global.
CV-ul, pe cale de dispariție
E interesant ce îi așteaptă pe cei din generația Alfa atunci când vor ajunge pe piața muncii. Generația Alfa se referă la cei care sunt născuți între 2010 și 2024. Așadar, persoane care încă sunt la școală, care încă se pregătesc pentru viitor și au tot felul de speranțe despre ce ar vrea să facă în plan profesional. Însă, ceea ce le pregătește jocul se schimbă chiar în timpul jocului.
CV-urile, pentru care generațiile actuale se luptă încontinuu și fac tot posibilul să fie cât mai stufoase, cât mai ample și diverse, cu activități cât mai diverse, s-ar putea să nu mai aibă nicio relevanță în câțiva ani, poate chiar în anii următori, arată datele, cel puțin cele culese din piața muncii din Statele Unite, pentru că acolo a fost făcut un studiu care arată cum se raportează cele mai importante companii din economia americană la relevanța CV-urilor și la varianta cu care să le înlocuiască și anume: testele de competență.
Pentru companii devine mult mai important ceea ce poate cu adevărat să facă un potențial angajat, nu ceea ce spune un document că a învățat la un moment dat, într-un anumit context, să facă acel potențial angajat. Dacă vorbim despre cifre și despre acest trend, vedem în acest studiu făcut în Statele Unite faptul că, în prezent, între 75%-80% dintre companiile de top din Statele Unite ale Americii utilizează astfel de evaluări ale competenței în detrimentul CV-urilor tradiționale.
De asemenea, procentul companiilor care aplică astfel de teste de competență a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 55% cât era în anul 2022, la aproximativ 76% cât este în prezent.
Motivația principală este dată de faptul că, în acest fel, companiilor le este mai ușor și mai simplu să își dea seama dacă un potențial angajat chiar se potrivește cu rolul pe care ar urma să îl aibă în companie. Însă, în piața muncii și în domeniul HR-ului, deja se discută și despre dezavantajele unui astfel de model și principalul dezavantaj este că acest tip de a fi selectat pentru un anumit post îi dezavantajează pe cei care nu sunt neapărat pregătiți să facă față cu adevărat unui test într-o anumită zi și să își arate adevărata valoare în testul respectiv.