Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Angajatorii trebuie să furnizeze sau să plătească ochelarii de vedere ai angajaților

Toți angajații din România au dreptul la ochelari de vedere plătiți de angajatorii lor, statul sau companiile, în cazul în care activitatea presupune munca în fata unui calculator. O spune Curtea de Justiție a Uniunii Europene, după ce un polițist din Cluj s-a plâns că instituția la care lucrează nu îi decontează ochelarii. Deși România are un act normativ încă din 2006, puțini salariați știu că au acest drept, iar unii angajatori se ascund în spatele unui text interpretabil de lege.

Un polițist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări a acționat instituția în judecată pentru că nu a vrut să îi deconteze suma de 2.629 de lei, contravaloarea ochelarilor de vedere. Fostul polițist spune că acuitatea vizuală i-a fost afectată grav în cei zece ani de muncă în fața calculatorului.

Ion Lucian Mureșan, polițist, Cluj-Napoca: Fiind în subsol, lipsit total de lumină la momentul la care am pornit acțiunea, în 2020, lucram la trei monitoare. Dacă mai de mult puteam sa citesc fără ochelari și după un timp îmi oboseau ochii, acum nu mai pot și din cauza modului cum s-a deteriorat vederea practic am nevoie de două tipuri de lentile.

O Hotărâre de Guvern din anul 2006, care a transpus după 16 ani o Directiva Europeană privind sănătatea angajatorilor, arată că salariații trebuie să beneficieze de un examen al ochilor în cazul în care stau la monitor, iar, dacă este necesar, „lucrătorilor să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale”. Polițistul spune că, în cazul său, angajatorul a refuzat aplicarea legii, pe motiv că acele dispozitive de corecție speciale nu ar include și ochelarii de vedere. Avocata sa a sesizat Curtea de Justiție Uniunii Europene pentru lămuriri:

Iulia Kis, avocat: Practic această decizie de interpretare aduce ca noutate un prim aspect: S-a lămurit ce înseamnă dispozitive speciale de corecție a vederii, adică inclusiv ochelarii de vedere. Noi am întrebat de ochelarii de vedere, dacă intră în această categorie, dar nu văd de ce lentilele de contact nu ar intra și ele.

Cu alte cuvinte, Instanța Uniunii Europene a stabilit că angajatorii au obligația de a le asigura ochelari de vedere angajaților care dovedesc că au nevoie de aceste dispozitive și inclusiv că ochelarii plătiți de companie pot fi folosiți în afara cadrului profesional.

Judecătorii Tribunalului European lămuresc și modalitatea prin care angajatorii pot să ofere salariaților ochelarii de vedere, în cazul în care au nevoie de aceștia: fie îi furnizează direct, fie le oferă contravaloarea dispozitivelor, în niciun caz prin plata unui spor la salariu.

În baza deciziei, angajații care nu asigură din banii lor ochelarii de vedere pot fi acționați în instanță.

Augustin Zegrean, fost judecător: Să prevadă în contractul colectiv de muncă faptul că li se acordă ochelari. Dacă nu au, în contractul lui de muncă, să specifice că va primi ochelari de protecție, pentru cei care lucrează la calculator. Angajatorul, dacă nu face acest lucru, o să îl oblige justiția.

Iulia Kis, avocat: Direcția europeană nu ne spune care sa fie limitele, spune că aceste demersuri nu trebuie să coste angajații.

Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene a fost publicată pe 22 decembrie și se aplică atât angajatorilor care lucrează la stat, cât și celor din mediul privat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE