Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea de Conturi: MADR, vinovat de deșertificarea țării. Ce suprafață din România este afectată

Deșertificarea nu a fost combătută în ultimii 20 de ani de Ministerul Agriculturii, arată un raport al Curții de Conturi. Asta deși instituția are are în responsabilitate atenuarea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra terenurilor agricole.

Lipsurile cele mai mari sunt în domeniul irigațiilor, care aproape că nu există în țara noastră. Ca reacție la raport, Ministerul Agriculturii a precizat azi într-un comunicat că are astfel de strategii și se ocupă de creșterea suprafeței de irigații.

Curtea de Conturi spune că ministerul agriculturii nu are o viziune strategică prin care să stabilească prioritățile și că nu există un inventar centralizat al terenurilor degradate, nu există nici un program pentru împădurire. În plus, după 2015, nu au mai fost împădurile terenurile. Rezultatul: exces de apă și inundații.

”Dacă vrei să ai acordul proprietarilor să schimbi destinația terenului, să-l faci cu destinație silvică, e un proces foarte complicat în care nimeni nu se bagă. Vă dau un exemplu: Ministeriul Mediului are de vreo 15 ani, dacă nu de 20 un ărpiect de facere de perdele de protecție în tot Bărăganul, din care în 20 de ani nu a făcut un metru de perdea. Ar fi mai multe instituții de vină pentru că se blochează într-o birocrație nebună.” spune Nicolae Sitaru, agricultor.

90% din suprafața totală de 13 milioane de hectare agricole e neirigată

Mai mult, în acest moment în România, aproximativ 90 la sută din suprafața totală de 13 milioane de hectare de teren agricol, e neirigată, potrivit Curții de Conturi.

În replică, Ministerl Agriculturii spune că până în 2027 se va ocupa de plantarea perdelelor forestiere în vecinătatea terenurilor Agricole, va dezvolta o infrastructură de irigații și va încuraja cultivarea soiurilor noi, hibride, rezistente la schimbările climatice.

Pentru că aproape toate culturile sunt la mila ploii, anul acesta, fermierii români ar putea pierde între 20-35% din cultui, potrivit patronatului fermierilor europeni. Asta înseamnă prețuri mai mari și importuri mai multe. Între timp, instituțiile statului fac planuri pe hârtie și promisiuni. Ministerul Agriculturii și Curtea de Conturi spun că se vor sprijini reciproc pentru rezolvarea situației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE