Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va fi sancționată violența sexuală și de gen. Printre măsuri, interdicția accesului în UE și blocarea conturilor bancare

Persoanele și instituțiile vinovate de violență sexuală și de gen împotriva femeilor vor fi sacționate de Uniunea Europeană. Una dintre măsuri este interzicerea accesului în țările blocului comunitar. Decizia de a aplica acest tip de sancțiuni reprezintă o premieră la nivel european și a fost luată de oficialii de la Bruxelles cu o zi înainte de 8 Martie.

Pe lista Uniunii Europene, a celor care comit acte de violență sexuală și de gen împotriva femeilor și a fetelor, se află deja nouă persoane și trei instituții. Acestea provin din Afganistan, Iran, Rusia, zona ocupată a Ucrainei, Myanmar, Sudanul de Sud și Siria. Este vorba despre doi miniștri talibani, aflați în spatele practicilor de segregare pe sexe, sau despre ofițeri de poliție din Moscova, considerați vinovați de tratamente crude aplicate femeilor.

Șefii armatei ruse vor fi sancționați

Sancțiunile vor viza și șefi ai armatei ruse, ale căror unități au participat la acte de violență sexuală și de gen în Ucraina, în primăvara trecută. Pe listă , mai apar comandanți ai milițiilor din Sudanul de Sud, un ministru adjunct din Myanmar, dar și un penitenciar din Iran.

Cei sancționați nu vor mai avea acces la conturile bancare din Uniunea Europeană și nici nu vor mai putea călători în țările de aici. De asemena, vor fi interzise afacerile cu persoanele sau instituțiile respective.

Un raport al ONU din 2022 a identificat 49 de părți vinovate de violență sexuală împotriva femeilor. Lista Uniuni Europene conține, mometan, doar cele 12 nume, dar oficialii de la Bruxelles anunță că vor adăuga și alte persoane sau organizații care vor fi, la rândul lor, sancționate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE