Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum l-a speriat Regina Elisabeta a II-a pe Abdullah bin Abdulaziz, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, într-o plimbare cu mașina

Regina Elisabeta a II-a a fost un monarh activ, care și-a dedicat întreaga viață îndatoririlor regale. Însă dincolo de eticheta și protocolul regale, Regina a fost o suverană cu un ascuțit simț al umorului. Un umor de care s-a folosit cu nonșalanță, chiar și în contextul unor întruniri cu caracter oficial, după cum relatează diplomatul britanic Sherard Cowper-Coles, în volumul Ever the Diplomat: Confessions of a Foreign Office Mandarin.

Unul dintre avantajele diplomaților britanici cu experiență este de a fi primiți în audiențe private de către Familia Regală. Diplomatul Sherard Cowper-Coles a povestit că în vara anului 2003, înainte de a pleca la post, în calitate de ambasador al Majestății Sale în Arabia Saudită, a fost primit într-o audiență de Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham.

Deși conținutul discuțiilor private cu Majestatea Sa nu poate fi divulgat, ambasadorul a profitat de faptul că i-a fost relatat următorul momentul ilustrat de cel care i-a fost protagonist, Abdullah bin Abdulaziz, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

”În septembrie 1998, Abdullah bin Abdulaziz a fost invitat să ia prânzul cu Regina, la Castelul Balmoral. Ulterior accidentului vascular cerebral al fratelui său, Regele Fahd, în 1995, Abdullah preluase conducerea de facto a Arabiei Saudite. După prânz, Majestatea Sa l-a întrebat pe oaspetele regal dacă ar dori să facă un tur al domeniului Balmoral. La îndemnul ministrului său de Externe, Abdullah a acceptat propunerea”, povestește ambasadorul.

Prințul Abdullah nu suspecta ce avea să i se întâmple

Ambasadorul relatează în volum că prințul moștenitor al Arabiei Saudite s-a urcat pe scaunul din față al unuia dintre Land Rover-urile regale, iar interpretul s-a urcat pe bancheta din spate. Spre surprinderea lui, Regina Elisabeta a II-a a urcat pe scaunul șoferului, a pornit Land Rover-ul și a plecat la drum.

La acel moment, femeile nu aveau voie să șofeze în Arabia Saudită, drept pe care l-au obținut abia în 2017. Abdullah nu părea deloc confortabil să se afle literalmente lângă o femeie la volan, cu atât mai puțin într-o mașină condusă de însăși Regina Marii Britanii. Starea lui de nervozitate se augumenta de la un moment la altul, pe măsură ce suverana accelera pe drumurile înguste ale domeniului scoțian, întreținând deopotrivă cu umorul de rigoare dispoziția celor din vehicul.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a implorat-o să încetinească

Prin intermediul interpretului său, prințul moștenitor al Arabiei Saudite a implorat-o pe suverană să încetinească și să se concentreze asupra drumului.

Probabil Majestatea Sa ține cârma navei statului cu mai multă fermitate decât volanul unui Land Rover

La trei luni de la întrevederea cu Regina Elisabeta a II-a, diplomatul britanic a avut prima întâlnire cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

”El a început, ca de fiecare dată, prin a se interesa politicos de sănătatea Reginei, a Prințului de Wales, a Ducelui de York și a altor membri ai familiei regale, iar apoi de cea a premierului, iar eu i-am transmis salutările Majestății Sale”, spune Cowper-Coles în volumul său, strecurând în conversația cu prințul moștenitor faptul că suverana ”i-a împărtășit amintiri plăcute din timpul plimbării lor cu mașina”.

Amintindu-și de momentul agitat, Abdullah i-a răspuns zâmbind larg diplomatului britanic.

”I-am spus Majestății Sale să fie atentă la drum, nu la mine”, a precizat Abdullah bin Abdulaziz, prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Totodată, ușor amuzat de situație, ministrul de Externe saudit, prințul Saud al Faisal, i-a spus ambasadorului Marii Britanii că probabil Majestatea Sa ”ține cârma navei statului cu mai multă fermitate decât volanul unui Land Rover".

Prinţesa Elisabeta s-a alăturat în 1945 Serviciului Teritorial Auxiliar, când războiul încă făcea ravagii în Europa. În cadrul Serviciului a învățat să conducă și a dobândit deopotrivă noţiuni de mecanică. Munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, dar i-a arătat prinţesei o lume diferită de cea regală. Până la finele războiului, Elisabeta a obținut gradul de comandant onorific junior al armatei. Totodată, Majestatea Sa este singura femeie din Familia Regală care a lucrat în armată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE