Elevii nemulțumiți de rezultatele la Evaluarea Națională 2025 pot depune contestații pentru a cere reevalurea lucrărilor. Notele pe care le vor obține după recorectare vor fi definitive și nu vor mai putea fi contestate.
- Primele rezultate la Evaluarea Națională se vor afișa pe 3 iulie, până în ora 12:00, online pe evaluare.edu.ro și fizic, la avizierele unităților școlare.
Programul pentru depunerea contestațiilor la Evaluarea Națională 2025
Elevii vor putea depune contestații la Evaluarea Națională 2025 după afișarea primelor rezultate și după terminarea intervalului în care pot cere vizualizarea lucrărilor.
Atenție: cererea pentru vizualizarea lucrărilor se poate depune doar pe 3 iulie, în intervalul 14:00 - 17:00. Urmând ca în ora rămasă, respectiv, 17:00 - 18:00 să înceapă vizualizarea propriu-zisă și depunerea eventualelor contestații
Important de știut este că vizualizarea lucrărilor la Evaluarea Națională 2025 nu implică automat și depunerea contestațiilor. Elevii care vor mai departe să conteste notele trebuie să facă o cerere separată, prin care vor cere reevaluarea lucrărilor scrise.
Depunerea contestațiilor la Evaluarea Națională 2025:
- 3 iulie 2025: intervalul orar 17:00-18:00
- 4 iulie 2025: intervalul orar 9:00-17:00
- 5 iulie 2025: intervalul orar 9:00-17:00
Cum se depun contestațiile la Evaluarea Națională 2025. Model de cerere
Candidații care vor să depună contestații la Evaluarea Națională 2025 vor completa o cerere-tip în care vor cere recorectarea lucrării.
Cererea va fi semnată atât de candidați, cât și de un părinte sau reprezentatul legal.
Contestațiile la Evaluarea Națională 2025 se pot depune și electronic, pe adresa de mail specificată de școală, iar în acest caz, cererea poate fi semnată și cu semnătură electronică.
Pe cererea de contestație, candidații vor semna și că au luat la cunoștință că după contestație nota poate crește, însă poate și să scadă, iar nota finală nu va mai fi modificată.
Contestațiile transmise electronic nu vor fi luate în considerare dacă nu sunt însoțite de copia actului de identitate al elevului, dacă nu sunt trimise pe adresa de mail indicată sau dacă nu este trimisă în termenul prevăzut.
Cum se recorectează lucrările la Evaluarea Națională 2025
Procesul de corectare și recorectare a lucrărilor la Evaluarea Națională 2025 este reglementat în metodologia pentru organizara Evaluării Națională, astfel:
În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, este calculată nota finală ca medie aritmetică având două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul evaluării naționale.
În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi reevaluată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale.
În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de alți doi profesori evaluatori. Reevaluarea se face respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.