Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum arată viața în județul cu cele mai mici salarii. Localnic: ”Nu iau un kilogram de cartofi, iau jumătate și facem foamea”

În București se acordă cele mai mari salarii din țară, iar la celălalt capăt se află județul Teleorman. Conform celor mai recente date, discrepanța dintre cele două regiuni s-a accentuat și mai mult în ultimii ani. Euronews a vizitat județul Teleorman pentru a afla cum se descurcă locuitorii de acolo, unde media salarială este de 2500 de lei net pe lună.

Un angajat din zona București-Ilfov câștigă, în medie, cu 40% mai mult față de media națională. La polul opus se află județul Teleorman. Un lucrător de aici încasează cu aproape 25% mai puțini bani decât venitul mediu de la nivel național. În acest județ, salariul mediu net este sub 3000 de lei.

Ion face aproape zilnic naveta la București, unde lucrează drept paznic și câștigă sub 3000 de lei pe lună.

„Cum mă descurc? În loc să iau două pâini la patru inși, iau trei. În loc să iau un kilogram de cartofi, iau jumătate de kilograme și facem foamea, nene”, a mărturisit bărbatul.

Nici consătenii săi din Drăgănești-Vlașca nu au o situație materială mai bună.

„Din câte știu eu, foarte mulți sunt plecați. În special tinerii, pentru că nu și-au mai găsit un loc de muncă”, a spus un localnic.

„Noi, la țară, ne descurcăm cam greu. Avem pensii mici, salariile sunt așa cum sunt”, a precizat un altul.

Cum încearcă autoritățile să ajute cetățenii

Autoritățile încearcă să îmbunătățească calitatea vieții prin proiecte cum ar fi reabilitarea căminului cultural sau construirea de locuri de joacă pentru copii. Cu toate acestea, edilii spun că oamenii se descurcă tot mai greu.

Ciprian Ciuperceanu, primar Drăgănești: „Sunt foarte mulți cetățeni care au venit să plângă sau să ceară un ajutor de urgență. Că nu se mai descurcă acasă cu mâncarea și cu lemnele. Vă dați seama, cum să vă descurcați cu 2.000 și ceva de lei pe lună? Fiind și familie, având și rate.”

Specialiștii sunt de părere că situația se poate redresa într-un singur fel.

Bogdan Badea, eJobs: „Soluțiile sunt atragerea de investiții, un plan deștept făcut de județul respectiv, de orașul respectiv. Sunt câteva exemple foarte bune în România. Oradea a tras investiții foarte multe în ultimii cinci ani de zile, deci nu vorbim de ultimii 20-30 de ani.”

Rata șomajului se află pe un trend descendent în România, însă procentajul rămâne ridicat tocmai în județele defavorizate. Vaslui și Teleorman sunt fruntașe în acest clasament, cu peste 8%. Rata șomajului a ajuns sub 1% în numai două județe din țară: Ilfov și Timiș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE