Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cu 1.125 de lei, pensie minimă, bătrânii din România trăiesc la limită: își cumpără mâncare și medicamente, apoi plătesc facturi

Potrivit Institutului Național de Statistică, la jumătatea acestui an în țara noastră erau aproximativ 4.900.000 de pensionari. Aproape 1.200.000 dintre ei primeau pensia minimă de 1.125 de lei pe lună.

Bani pentru mâncare, facturi și medicamente, în cele mai multe cazuri. Chiar și cu o pensie puțin mai mare un om abia se descurcă să supraviețuiască.

Față de alți pensionari, Casandra Monica Ignat, o pensionară din Craiova, ar putea spune că are o pensie bună: primește lunar 2.600 de lei. Nu reușește, însă, să acopere toate cheltuielile.

Monica Casandra Ignat, pensionară: „Medicamentele, consultațiile, că mai cumperi pentru tine și mâncarea. Celelalte, mai contribuie copiii. Ce să te descurci, nu te poți descurca”.

Sunt lucruri de la care vă abțineți pentru că e pensia mică?

„La multe te abții, la o plimbare, la un teatru, ce să zic, la un film văzut în săli”.

„Cât mi se dă, atâta primesc. La 80 de ani, nu mai pot să mă mai războiesc”

Paraschiva Iorgoaia a fost cadru didactic vreme de 37 de ani. A ieșit la pensie acum 20 de ani și primește 2.800 de lei. Din acești bani, 1.200 de lei se duc pe utilități.

Paraschiva Iorgoaia, pensionară: „Eu nu pot să mă compar cu un pensionar din poliție, din magistratură, care au 8.000-10.000. Eu nu mai pot face nimic la vârsta mea. La 80 de ani, nu mai pot să mă mai războiesc, să mai ies in stradă. Cât mi se dă, atâta primesc. Rămâne la latitudinea mea să calculez cât trebuie să consum să-mi ajungă pensia”.

O situație mai grea are Ileana Bărbulescu. A fost coafeză timp de 41 de ani, dar are contribuții plătite doar pentru 29 de ani. Pensia ei abia depășește 1.800 de lei, iar cea mai mare parte a banilor se duce pe facturi și medicamente.

Ileana Bărbulescu: „În afară de medicamente, îmi plătesc contribuțiile, facturile la stat, impozitele. De mâncare nu-mi rămâne decât 100 de lei pe lună din toată pensia. Și mâncare îmi mai aduc fetele, când una, când alta. 40% ar fi un beneficiu pentru noi. Inflația e prea mare și am putea să luăm și noi altceva în plus, o fructă, să îmi mai fac și eu o cumpărătură fără să mai apelez la copii”.

Pensionară: „Te uiți la raft, pui mâna și pui înapoi jos”

Tot copiii o ajută și pe Margareta Ghejan. A muncit 36 de ani ca îngrijitor, bucătar și lucrător în confecții, iar acum trăiește cu o pensie de 1.346 de lei.

Margareta Ghejan, pensionară din Craiova: „Foarte greu, ne descurcăm foarte greu. Uite-așa cum spune toată lumea, dacă n-ar fi copiii să ne ajute, nu poți să îți aranjezi sănătatea, nu poți să te tratezi, nu poți să iei... Te duci în magazin, te uiți la raft, pui mâna și pui înapoi jos, că nu te încadrezi în banii pe care îi ai”.

La ce renunțați de cele mai multe ori?

„Și la brânzeturi, și la carne, și la fructe. Iei strictul necesar”.

După ce a lucrat 26 de ani în confecții, Lucica Veninatu are o pensie de puțin peste 1.400 de lei. Soțul primește și mai puțin decât ea.

Lucica Veninatu, pensionară: „Luăm câte o pâine și ținem din ea că și așa pâine nu prea mâncăm. Carne, nici atât. O dată pe săptămână, cum se mânca odată, dacă mâncăm, și o bucățică de carne. Restul, cartofi, și ăștia sunt scumpi, trei lei, patru lei. Dacă v-ar mări pensiile cu 40%, ce ar însemna pentru dumneavoastră? Eh, ar fi mai binișor, dar nu cred”.

În noua lege, bătrânilor le sunt promise două majorări: una de aproape 14 procente, adică indexarea cu rata inflației, și una rezultată din recalculare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE