Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Csikszereda, proiect sub umbrela guvernului maghiar. La Miercurea Ciuc există o bază sportivă modernă și o academie pentru juniori

Csikszereda, unul dintre cluburile din Ardeal care primesc finanțare din partea Guvernului de la Budapesta, nu a reușit să producă surpriza și să treacă de Dinamo în barajul pentru liga întâi. Totuși, formația din Miercurea Ciuc are ambiții din ce în ce mai mari. De câțiva ani, beneficiază de o bază de pregătire modernă și de un puternic centru de copii și juniori. Academia harghitenilor a ajuns chiar pe locul 2 în țară, peste cea de la FCSB, fiind depășită doar de Farul lui Gică Hagi. Chiar dacă cei mai mulți dintre juniori sunt etnici maghiari, majoritatea joacă pentru loturile naționale ale României.

Csikszereda, proiect sub umbrela guvernului maghiar

La Miercurea Ciuc există o bază sportivă modernă și o academie pentru juniori

În Miercurea Ciuc, cel mai mic municipiu reședință de județ din țară, hocheiul este sportul tradițional. Patinoarul din oraș este unul dintre cele cinci patinoare acoperite din județele Harghita și Covasna.

Odată cu investițiie venite dinspre Budapesta, însă, fotbalul a devenit din ce în ce mai popular. În ultimii ani, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a fost prezent la mai multe meciuri jucate la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.

Eduard Popescu, jurnalist Euronews România: „Printr-un decret din 2016, Guvernul de la Budapesta a decis să acorde un important sprijin financiar cluburilor Sepsi Sfântu Gheorghe și Csikszereda din Miercurea Ciuc, bani destinați atât dezvoltării infrastructurii, ceea ce a presupus și apariția unor noi stadioane, cum este și acesta din Miercurea Ciuc, dar mai ales dezvoltarea unor centre puternice de copii și juniori”.

Așa se face că Academia celor de la Csikszereda a devenit una dintre cele mai puternice din țară. A ajuns chiar pe locul doi într-un clasament întocmit de FRF, după Farul Constanța. La nivel de seniori, Csikszereda evoluează din 2019 în liga a doua. Iar la finalul acestui sezon a ajuns în barajul de promovare.

Eduard Popescu, jurnalist Euronews România: „Acest club din Miercurea Ciuc a încheiat sezonul de liga a II-a doar pe locul 6, însă a beneficiat de faptul că alte două formații nu au avut drept de promovare în Superligă”.

Finalul meciului cu Dinamo, din returul barajului pentru Liga 1, a adus un moment întâlnit la toate meciurile jucate în Harghita și Covasna: intonarea imnului secuiesc. Galeria gazdelor a afișat în tribună atât drapelul Ungariei, cât și steagul Ținutului Secuiesc.

De partea cealaltă, fanii dinamoviști veniți la Ciuc, cei mai mulți dintre ei rămași în afara stadionului, au fredonat cântece patriotice.

Meciul dintre Csikszereda și Dinamo a consemnat finalul sezonului competițional în fotbalul românesc. De acum, toată atenția va fi pe echipa națională a României, care a început deja pregătirea pentru Euro 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE