Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Crucea Roșie din Belarus spune că aduce copii din Ucraina "pentru a se odihni"

Șeful Crucii Roșii din Belarus, Dzmitry Shautsou, a făcut o declarație care a provocat furie, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Într-un material de la televiziunea de stat din Belarus, Shautsou a dezvăluit că organizația pe care o conduce "ajută" la aducerea copiilor din zonele ocupate în țara sa "pentru a se odihni".

"Copiii trebuie să uite de ororile războiului şi doar să se odihnească, să simtă că există o insulă de fericire", a spus Shautsou.

Crucea Roșie din Belarus aduce pe teritoriul său copii din Ucraina

Imaginile în care a apărut Shautsou sunt filmate în orașul ucrainean Lîsîceansk, iar șeful Crucii Roșii din Belarus a precizat că face acest lucru și "pentru a îmbunătăți sănătatea copiilor".

"Crucea Roşie din Belarus a avut, are şi va avea un rol activ aici", a precizat Shautsou, ceea ce a stărnit furie la nivel internațional.

În plus, autoritățile au confirmat că în Belarus au ajuns peste 1.000 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, "din motive de sănătate". Primul grup de 350 de copii a sosit în luna aprilie. Conform televiziunii de stat din Belarus, Dzmitry Shautsou spune că Crucea Roșie este implicată activ în aducerea acestor copii.

  • Guvernul ucrainean susține că, în total, peste 20.000 de copii au fost deportați din Ucraina în Rusia și Belarus.

Copiii din Belarus ar fi deportați ilegal din Ucraina

Reprezentanții internaționali ai Crucii Roșii au precizat că au aflat din presă despre aceste activități și că au deschis o investigație.

Guvernul Ucrainei a reacționat imediat, la fel ca opoziția din Belarus, iar ambele consideră că este vorba, de fapt, despre o deportare ilegală, mai ales că Belarus este principalul aliat al Rusiei în acest război. Astfel, au fost cerute deja măsuri împotriva Belarusului similare cu cele împotriva Rusiei, care este acuzată, printre altele, de crime de război și genocid. În acest sens, pe numele președintelui Vladimir Putin a și fost emis un mandat internațional de arestare.

Ministrul ucrainean de Interne, Dmitro Kuleba, a îndemnat Curtea Penală Internațională "să emită un mandat de arestare" și pe numele lui Shautsou, pentru că "a mărturisit public crima de deportare ilegală a copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei", potrivit Associated Press.

Luna trecută, un activist din Belarus, opozant al lui Lukașenko, a precizat că a furnizat Curții Penale Internaționale detalii despre transferul forțat a 2.100 de copii din Ucraina în Belarus, din cel puțin 15 orașe ucrainene.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, este un vechi aliat și apropiat al lui Vladimir Putin. De altfel, de pe teritoriul Belarusului a început invazia rușilor în Ucraina, iar recent, președintele Vladimir Putin a confirmat că a ampasat arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE