Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Peste șase milioane de oameni au părăsit Ucraina. Din cauza luptelor grele, criza umanitară continuă să se agraveze

Războiul Rusiei în Ucraina a provocat o adevărată criză umanitară, care continuă să se agraveze din cauza luptelor violente. Din țară au fugit peste șase milioane de oameni, iar alți 1,5 milioane și-au părăsit casele și s-au refugiat în alte regiuni din țară, mai departe de linia frontului.  Datele au fost prezentate în cadrul ședinței Consiliului de Securitate ale ONU privind situația din  Ucraina.  

”Viața în Ucraina este în continuare un iad”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, care a făcut un bilanț al celor peste 500 de zile de la invadare țării de către Rusia.

Rosemary DiCarlo, secretar general adjunct al ONU: ”Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru  Drepturile Omului a înregistrat un record înfiorător de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv privarea de viață în mod arbitrar, detenția arbitrară și disparițiile forțate, tortura și relele tratamente, precum și violența sexuală cauzată de conflicte.”

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU: ”Astăzi, într-un alt act de cruzime, Rusia și-a suspendat participarea la inițiativa privind cerealele din Marea Neagră. Acest aranjament a adus stabilitate pe piețele globale de alimente și a redus prețurile alimentelor pentru toți.”

Rusia acuză Ucraina de atacuri teroriste

Rusia a respins criticile și a acuzat Ucraina de atacuri teroriste. De asemenea, reprezentantul Moscovei la ONU a acuzat că nu au fost respectate drepturile de export ale Rusiei prevăzute de acordul privind cerealele.

Dmitri Polianski, ambasadorul Rusiei la ONU: ”Federația Rusă va fi pregătită să ia în considerare reluarea acesteia doar atunci când vor fi obține rezultate concrete și nu doar promisiuni și asigurări din partea capitalelor occidentale.”

Marea Britanie, care în luna iunie a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU, a anunțat aplicarea unor noi sancțiuni ca răspuns la ceea ce numesc "încercări ale Rusiei de a distruge identitatea ucraineană prin deportarea forțată a copiilor din teritoriile ocupate".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE