Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cota unică aduce dispute în coaliție. PSD propune reducerea taxelor pe muncă, PNL respinge proiectul, până la alegeri

Impozitarea muncii rămâne unul dintre subiectele fierbinți din Coaliție. Partidul Social Democrat vrea taxe mai mici pe salarii, dar o taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România, în timp ce dinspre PNL nu pare să vină un mesaj de conciliere. Premierul spune că nu este momentul pentru schimbări majore în codul fiscal.

Președintele PNL anunță același lucru ca în primăvara anului trecut. Nu este loc de modificări fiscale. Liberalii susțin, în continuare, cota unică de impozitare pe salarii.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Să venim și să le discutăm în spațiu public, când nici măcar nu au început să producă efecte măsurile deja implementate prin noul cod fiscal, mi se pare un pic riscant, ținând cont de situația și de contextul economic în care ne găsim. Cota unică încă are spațiu de aplicabilitate, ținând cont de faptul că există încă mari diferențe de venituri între cetățenii români și cei unde funcționează cota de impozitare progresivă.

Adică, tocmai pe dos față de ce spune PSD, care a reluat discuția despre impozitarea diferită a muncii. Liderul Marcel Ciolacu a vorbit despre reducerea cotei de impozitare în România. Povara taxelor și impozitelor pe muncă este una dintre cele mai grele din Europa.

Jurnalist: Luați în calcul reducerea taxelor pe muncă?

Marcel Ciolacu, președinte PSD: Este o discuție. O să venim și cu ministrul de Finanțe și cu specialiștii noștri și o să detaliem acest lucru, în programul de guvernare. Avem nevoie și de forță de muncă, măcar să o stopăm, să nu mai plece. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârșit. Marcel Ciolacu și PSD nu măresc nicio taxă.

Însă nu este deloc simplu. Mai ales în contextul în care bugetul este construit pe un deficit excesiv, de 4,4%. Președintele Consiliului Fiscal spunea recent că România nu este pregătită pentru reduceri de taxe pe salarii.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: Întotdeauna când se iau decizii de diminuare de taxe, este obligatoriu să fie luate și măsuri care să compenseze încasările. Noi nu suntem în situația, în România, de a ne permite o scădere a veniturilor fiscal-bugetare.

În România, cota unică a fost introdusă în 2005. Înainte de această măsură, se aplica impozitarea progresivă, pentru 5 grile de venituri, între 18 și 40%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE