Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord a anunţat că suspendă acordul militar din 2018 cu Coreea de Sud

Publicat de: Euronews

Coreea de Nord a anunţat miercuri că suspendă un acord destinat reducerii tensiunilor militare încheiat cu Coreea de Sud ca răspuns la suspendarea parţială a aceluiaşi acord anunţată de Seul după lansarea de către Phenian a unui satelit de supraveghere, transmite AFP.

"Vom anula măsurile militare luate pentru a preveni tensiunile şi ciocnirile militare pe uscat, pe mare şi pe aer şi vom plasa forţe armate puternice şi echipamente militare avansate în zonele de frontieră", a spus ministerul Apărării din Coreea de Nord, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Ministerul a declarat că "nu va mai fi legat" de acordul semnat cu Coreea de Nord pe 19 septembrie 2018, potrivit aceleiaşi surse.

Acest acord urmărea reducerea tensiunilor de-a lungul graniţei intercoreene extrem de securizate, în special prin crearea unor zone maritime tampon.

Coreea de Nord a lansat un satelit de spionaj

Coreea de Sud a reacţionat miercuri la lansarea de către Coreea de Nord a unui satelit de supraveghere ce încalcă rezoluţiile ONU, anunţând suspendarea parţială a acestui acord militar.

Un purtător de cuvânt al guvernului sud-coreean a declarat pentru AFP că Seulul nu a reuşit să notifice direct Phenianul cu privire la decizia suspendării parţiale a acestui acord deoarece "liniile de comunicare cu Coreea de Nord sunt întrerupte".

Potrivit experţilor, punerea cu succes pe orbită a unui satelit de supraveghere va îmbunătăţi capacităţile Coreei de Nord de a colecta informaţii, în special despre Coreea de Sud, şi ar oferi date cruciale în cazul unui conflict militar.

Coreea de Sud, la rândul ei, plănuieşte să lanseze primul său satelit de supraveghere, cu ajutorul unei rachete SpaceX, în cursul lunii noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE