Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

COP27 își prelungește activitatea cu o zi. Ce subiecte vor fi discutate

Conferința ONU privind schimbările climatice și-a prelungit lucrările cu încă o zi. Și asta pentru a se ajunge la un acord privind finanțarea statelor sărace, care suferă de pe urma crizei climatice, de către cele bogate, care emit cele mai multe gaze cu efect de seră. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, ci la fel s-a procedat la precedentele summituri.

COP27 și-a mai acordat o șansă pentru e evita un eșec la scară planetară. Încă o zi pentru a debloca finanțarea de către țările bogate a unui Fond de reparare a daunelor climatice, cerut de țările în curs de dezvoltare, o promisiune de 100 de miliarde de euro pe an, care nu s-a materializat încă.

„Astăzi, trebuie să schimbăm din nou vitezele. Timpul nu este de partea noastră. Dragi prieteni, sunt hotărât să încheiem această conferință mâine într-o manieră ordonată, prin adoptarea unor decizii de consens care vor fi cuprinzătoare, ambițioase și echilibrate,” a declarat Sameh Shoukry, președintele COP27.

Fondul de reparare

Într-un efort de ultim moment, statele UE au acceptat principiul Fondului de reparare, dar cu condiția ca acesta să susțină țările vulnerabile și ca la rândul ei și China să contribuie la el.

„Trebuie să spun că aceasta este oferta noastră finală. Cu aceasta au fost de acord statele membre și trebuie să le mulțumesc tuturor pentru curajul de a ajunge până aici. Dar este punctul final,” a explicat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Negocierile febrile din spatele ușilor închise fac parte dintr-un summit cu multe puncte vulnerabile și al cărui țel ambițios este să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de nivelurile de dinaintea erei industriale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE