Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consultări cu liderii politici în Italia. Formarea noului guvern pare mai dificilă decât așteptările

Președintele Italiei se consultă zilele acestea cu liderii partidelor, înainte de a-i invita pe câștigătorii alegerilor să își formeze cabinetul de guvernare, în acest caz Giorgia Meloni. Aceste consultări se desfășoară pe fondul tensiunilor în creștere dintre lidera coaliției de dreapta, Meloni și fostul premier, Berlusconi, care a declarat că și-a reluat prietenia cu președintele rus.

Biroul președintelui a precizat, miercuri, că vor avea loc consultări politice pentru formarea noului guvern, astăzi și mâine. Conform Constituției, președintele trebuie să se consulte cu toți liderii politici principali înainte de a putea invita câștigătorii alegerilor să formeze noul cabinet, în acest caz, coaliția de dreapta condusă de Giorgia Meloni. Iar dacă totul merge conform planului, noul cabinet ar putea fi învestit curând, undeva în weekend sau luni.

Dar, în ciuda deciziei de a se prezenta ca un front unit în timpul consultărilor politice, liderii aliați par mai dezbinați ca niciodată, totul după neînțelegeri recente iscate între Berlusconi și Meloni. Iar tensiunile s-au reaprins, în ultima perioadă între cei doi, mai ales după recentele declarații ale fostului premier de susținere pentru președintele rus Vladimir Putin, cu care Georgia Meloni nu este de acord. Ea a spus că Italia face parte din UE și din alianța NATO și a avertizat că oricine nu este de acord cu acest lucru nu poate face parte din guvern, a transmis Giorgia Orlandi, jurnalist Euronews, de la Roma.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE