Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Constantin Bălăceanu Stolnici a murit. Academicianul s-a stins la vârsta de 100 de ani

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a murit, sâmbătă, la vârsta de 100 de ani. Anunțul decesului reputatului medic a fost făcut de Universitatea Ecologică, printr-un mesaj publicat pe Facebook.

”La 20 august a.c., a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).

Descendent al unei vechi familii boierești, a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie.

Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi.

Prin dispariția sa UEB, cei apropiați, precum și toți cei care l-au cunoscut suferă o grea și ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, este mesajul publicat de Universitatea Ecologică, pe Facebook.

Cine a fost Constantin Bălăceanu Stolnici

Medicul neurolog profesor Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la 6 iulie 1923, la Bucureşti, conform Aosr.ro.

A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti, în 1947. În 1968, a obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale, potrivit volumului "Membrii Academiei Române. Dicţionar" (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003). A desfăşurat o importantă activitate didactică la catedrele de Anatomie şi Neurologie ale Institutului de Medicină din Bucureşti (1947-1952). A lucrat la clinicile neurologice ale spitalelor "Colentina" "Dr. I. Cantacuzino", "Gh. Marinescu" (1949-1974), potrivit Agerpres.

Din 1974 până în 1993, a lucrat la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, unde a ocupat succesiv sau concomitent funcţiile de şef de secţie, şef de clinică, medic consultant, şef al grupului sanitar - antiepidemic, director. A fost şef al Serviciului Metodologic de Neurologie şi Neurochirurgie şi consilier pentru problemele respective în cadrul Ministerului Sănătăţii. Între anii 1991-1993, a fost preşedinte al Colegiului de disciplină al personalului medico - sanitar din România.

Constantin Bălăceanu Stolnici, decorat de Ion Iliescu

Pe 7 iulie 2003, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ordinul naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, Bucureşti.

Activitatea sa ştiinţifică s-a desfăşurat, cu deosebire, în domeniile neurologiei şi neurofiziologiei, neurooftalmologiei, neuroontologiei, gerontologiei, istoriei medicinii, dar şi în domeniile istoriei naţionale, genealogiei şi heraldicii, precum şi în cel al ciberneticii şi teoriei generale a sistemelor. Este, de altfel, primul care a introdus în România conceptele şi metodele ciberneticii în domeniului neurofiziologiei, iar contribuţiile sale îl situează printre pionierii în domeniu pe plan mondial.

Din 10 noiembrie 1992 a devenit membru de onoare al Academiei Române, precum şi director onorific al Institutului de Antropologie "Francisc I. Rainer" al Academiei Române.

Constantin Bălăceanu Stolnici, colaborator al Securității comuniste

Constantin Bălăceanu Stolnici a fost colaborator al Securității, după cum arată o decizie din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), decizie care nu a fost contestată.

Potrivit CNSAS, Bălăceanu Stolnici a fost recrutat de Securitate în anul 1965 și a activat până la căderea regimului comunist. El a turnat sub numele de cod ”Laurențiu” și a primit bani, dar și alte avantaje, precum vize de ieșire din țară sau promovare profesională, conform G4media.

Unul dintre obiectivele vizate de Bălăceanu Stolnici a fost postul de radio Europa Liberă. El a furnizat Securității o schiță a apartamentului în care locuia Vlad Georgescu, directorul postului, după cum a susținut jurnalistul Neculai Constantin Munteanu.

Cu toate că a fost declarat colaborator al Securității, Constantin Bălăceanu Stolnici nu a fost exclus de Academia Română care a lansat volumul omagial intitulat ”Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE