Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consilier municipal din Moscova, condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a denunțat războiul împotriva Ucrainei

Un consilier municipal din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat vineri la șapte ani de închisoare pentru că a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Gorinov a fost găsit vinovat de „diseminarea de informații vădit false” despre armata rusă, folosindu-se de „funcțiile sale oficiale” și de faptul că a făcut acest lucru ca parte a unui grup organizat motivat de „ură politică”.

„Reabilitarea inculpatului este imposibilă fără o pedeapsă privativă de libertate”, a declarat magistratul înainte de a-l condamna la șapte ani de închisoare, potrivit euronews.com.

Gorinov este primul membru al opoziției care a primit o pedeapsă cu închisoarea pentru poziția sa împotriva războiului declanșat de Putin în Ucraina, dar cel puțin alți 50 de activiști și critici ai Kremlinului se află în prezent în detenție și așteaptă să fie judecați.

În timpul procesului său, Alexei Gorinov a insistat că este „împotriva tuturor războaielor”, subliniind faptul că tatăl său „s-a întors invalid din cel de-al Doilea Război Mondial”. El a a vorbit deschis și despre locuri precum Bucha, unde forțele ruse sunt acuzate de crime de război: "Bucha, Irpin și Hostomel. Aceste nume înseamnă ceva pentru voi?”

Gorinov se află în închisoare din 26 aprilie. De la sfârșitul lunii februarie, zeci de persoane care au criticat public ofensiva împotriva Ucrainei au fost urmărite penal în Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE