Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Congresul SUA a adoptat proiectul de lege privind strategia de securitate și dezvoltare a Mării Negre

Congresul SUA a adoptat proiectul de lege privind strategia de securitate și dezvoltare a Mării Negre.

Astfel, Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei la nivelul președintelui SUA. Legea merge la promulgare la președintele Joe Biden.

Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a aprobat joi, 14 decembrie 2023, legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act / NDAA), după ce aceasta fusese aprobată de către Senatul SUA, la 13 decembrie 2023.

“Congresul Statelor Unite confirmă în plen importanța geostrategică a regiunii Mării Negre și creează un cadru superior de angajare în zonă prin solicitarea adresată președintelui SUA de dezvoltare a unei strategii inter-agenții cu privire la Marea Neagră.

În premieră, Congresul SUA aprobă prin lege un pachet cuprinzător pentru regiunea Mării Negre, cu direcții de acțiune pe domenii strategice: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică, în coordonare cu aliații și partenerii, inclusiv NATO și UE. Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un succes pentru România, după o activitate perseverentă și pro-activă în relația cu Congresul SUA”, a punctat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Textul Black Sea Security and Development Strategy este disponibil în legea privind autorizarea bugetului apărării SUA – NDAA (link în comentarii). În raport cu textul adoptat de Senatul SUA în luna iulie, în urma procesului de mediere a NDAA, Congresul a decis ridicarea nivelului de elaborare a strategiei de securitate şi dezvoltare a Mării Negre la nivelul preşedintelui SUA, mai arată sursa menţionată.

Totodată, a concentrat direcţiile de acţiune subsumate strategiei către obiective şi proiecte cu finalitate vizând: asistenţa de securitate pentru aliaţii şi partenerii regionali, consolidarea securităţii energetice regionale, identificarea de oportunităţi pentru investiţii străine directe din partea SUA, gestionarea împreună cu aliaţii şi partenerii a efectelor coerciţiei economice a Rusiei şi Chinei, creşterea angajamentului SUA în planul economic şi al dezvoltării infrastructurii.

Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA - NDAA urmează a fi înaintată preşedintelui SUA pentru promulgare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE