Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Confruntări violente între manifestanți, în Israel. Protestul a intrat în a 11-a săptămână

Manifestanți israelieni aflați de partea și împotriva premierului Benjamin Netanyahu s-au îmbrâncit la Tel Aviv. Poliția a intervenit pentru a-i ține la distanță.

Protestul față de modificările legilor justiției, propus de Netanyahu, a intrat în a 11-a săptămână, iar tensiunile printre cetățeni sunt în creștere.

Zeci de mii de oameni au participat la protestul din centrul orașului Tel Aviv. Manifestanții spun că modificările propuse subminează democrația țării, prin limitarea puterii Curții Supreme. Pe de altă parte, Netanyahu și aliații săi spun că planul este necesar pentru a limita ceea ce ei afirmă că sunt puteri excesive ale judecătorilor.

Protestele au afectat economia

Susținătorii guvernului, unii purtând măști pentru a nu putea fi identificați, i-au insultat și s-au încăierat cu protestatarii antiguvernamentali.

Pe măsură ce aceste modificări sunt în curs de ratificare, protestele iau amploare, lucru care a afectat economia.

Manifestațiile s-au extins chiar și în Cisiordania, unde coloniile israeliene au fost mult timp considerate un bastion politic pentru partenerii de dreapta ai lui Netanyahu. Peste 50 de protestatari, în majoritate evrei ortodocși de rit nou, au scandat cântece evreiești tradiționale și au purtat steaguri albastre și albe.

Netanyahu și aliații săi ultranaționaliști și religioși din coaliție au promis că vor continua modificările legale în ciuda demonstrațiilor. Lideri de afaceri, experți în drept și șefi ai armatei s-au alăturat protestelor. Rezerviștii au amenințat că nu se vor mai prezenta la datorie, dacă revizuirea va fi aprobată.

Netanyahu, care a revenit în funcție pentru un al șaselea mandat, a declarat că demonstrațiile au ca scop înlăturarea sa. El este judecat în trei dosare de corupție, pe care le neagă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE